logo F1zpravy.czF1online.sk

Některé týmy už zvýšily výkon svých motorů, avizuje Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 3. 2024

Stále nejrychlejší tým startovního pole, ale už ne tak suverénně nejrychlejší? Pocity po prvním dni Velké ceny Bahrajnu jsou opravdu rozmanité, ale ztráta ostatních týmů na Red Bull už nevypadala tak propastně. Každopádně jsou to stále „jen“ volné tréninky a největší favorit zůstává nezměněn.

Trochu jsme očekávali, že Red Bull i „na půl plynu“ ovládne oba volné tréninky, ale nestalo se tak. Začátek byl trochu kostrbatý, když v prvním tréninku většina nejlepších týmů šetřila měkké pneumatiky. Ve druhém tréninku si je už vyzkoušeli všichni a Red Bull překvapivě zaostal. Na nějaké velké znepokojení v táboře červených býků, kteří stejně ovládli závodní simulace, to však zatím nevypadá.

„Nebylo to špatné, ale podle mě je to velmi těsné,“ řekl po skončení čtvrtečních jízd Max Verstappen. „Když se podíváte na maximální rychlosti, zdá se, že možná některé týmy kolem nás už trochu zvýšily výkon motorů, ale my se soustředíme na sebe. Dnes jsme měli pár drobných problémů s vyvážením, ale nebylo to nic velkého.“

„Jen jsme se snažili najít ten ideální bod, což je zvláště důležité na této trati s drsným asfaltem. Když se vám podaří najít ideální nastavení, získáte čas a přesně na to se potřebujeme soustředit před pátkem. Nejsme daleko a cítil jsem se o něco spokojenější, ale zároveň se musíte soustředit i na závodní simulace, protože právě v těch auto musí fungovat,“ řekl Verstappen.

Jeho Red Bull RB20 už ve čtvrtečních trénincích nevypadal tak dominantně, jak jsme si původně představovali. To může mít více důvodů a rozhodně bychom se tím neměli nechat unést, ale podle Verstappena některé týmy začaly odhalovat své karty už ve čtvrtek. „Neříkám, že to udělaly všechny týmy kolem nás, ale někteří to udělali, takže nejsem velmi znepokojený například naší ztrátou na první místo. Čeká nás velmi těsná kvalifikace a v závodním tempu jsem byl o něco spokojenější, ale stále je tu pár drobností, které můžeme zlepšit,“ řekl trojnásobný mistr světa.

Pérezovi forma soupeřů nepřekvapila

Jeho týmový kolega Sergio Pérez jako obvykle trochu zaostal a před kamerami vypadal trochu zamysleně, ale nikoli překvapeně. Je jasné, na co se mexický jezdec musí soustředit a co musí dosáhnout, chce-li obhájit své místo v Red Bullu. „Splnilo to mé očekávání. Bahrajn je dost náročný a bude pro nás klíčové, abychom se naučili trať a postupně se zlepšovali. Bylo to zajímavé a dost jsme prozkoumali naše auto,“ řekl po čtvrtku Pérez.

„Důležité je, že ať uděláme cokoli, pomůže to v závodním tempu. Máme tedy jen jeden cíl, lépe vyvážit auto a lépe se připravit na závod a kvalifikaci,“ dodal mexický jezdec.

Ten se na rozdíl od mnoha jiných nezdál překvapen tempem soupeřů. Hlavně Mercedes po čtvrtku upoutal pozornost, ale Péreze prý nezaskočil. „Mnoho lidí říkalo, že máme sekundový náskok nebo něco podobného. Jen jsme se tomu smáli, protože jsme věděli, že to je mnohem vyrovnanější. Mercedes vypadá velmi konkurenceschopně a v pátek nás čeká vyrovnaný boj,“ prohlásil Checo.

Související zprávy

Diskuze