logo F1zpravy.czF1online.sk

Snaží se Ocon podlézat Mercedesu? Pořád jsem jejich juniorský jezdec!

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2024

Přestupový rok 2024 bude divoký. Novými smlouvami nejprve uklidnili situaci Charles Leclerc a Lando Norris, ale pak vyvolal velkou pozornost svým přestupem Lewis Hamilton. To uvolnilo jedno velmi lukrativní místo, které by si pravděpodobně přál obsadit každý jezdec ze středu pole. K nim patří i Esteban Ocon.

Jak to už bývá, i při představení nového – tak z dvaceti procent nalakovaného – Alpinu A524 byl zájem novinářů především o přestup Lewise Hamiltona. Je více než zřejmé, že navzdory frázím o oddanosti a věrnosti svým týmům určeným pro média a veřejnost se jezdci jako Esteban Ocon nebo Pierre Gasly doslova třesou o místo, které však může získat pouze jeden.

Dobrým příkladem je Esteban Ocon, který sice vyjádřil oddanost a odhodlání Alpinu, ale mezi řádky velmi zřetelně čteme, že by byl ochoten sníst svou smlouvu, aby mohl podepsat s Mercedesem. “Vždy jsem měl silné vazby s Mercedesem. Stále jsem jejich juniorský jezdec!” prohlásil francouzský závodník, jehož smlouva končí po sezóně.

“To platilo po celou dobu, i když už nejsem junior. Do jisté míry však stále jsem smluvně zavázán Mercedesu. Takto to tedy vypadá. Uvidíme. Ale v současnosti jsem stoprocentně oddán Alpinu a soustředím se na tento tým,” dodal na závěr Ocon, který takřka zapomněl, za koho vlastně v současnosti závodí.

Bylo by zajímavé zjistit, o jakém smluvním vztahu vlastně hovoří. Víme, že Estebana nadále zastupuje Toto Wolff a spol., ale to ještě neznamená, že je “juniorem Mercedesu”. Kromě toho v roce 2021 podepsal trojletou smlouvu s týmem Alpine. Můžeme jen spekulovat, jaký vlastně má Toto Wolff a Mercedes vliv na kariéru francouzského závodníka.

“Na trati musím jako vždy odvést dobrou práci. Každý rok je v F1 rozhodující, protože nezáleží na tom, zda máte smlouvu, či ne. Pokud nepodáváte výkony, jste mimo hru. Tak to prostě je,” řekl Ocon.

“Pokud odvádíte dobrou práci, vždy se o vás bude mluvit, spekulovat a pěkně vyprávět. Pokud se o vás mluví, znamená to, že na trati děláte dobré věci,” dodal Ocon.

Celkově zní tato komunikace francouzského závodníka velmi bizarně. Na jedné straně mluví o tom, že byl jezdcem Renaultu už jako kluk, na druhé se označuje za “juniora Mercedesu”. Stará pravda však říká, že když se snažíte kamarádit se všemi, nakonec vám nezůstanou žádní skuteční přátelé.

Související zprávy

Diskuze