logo F1zpravy.czF1online.sk

Další rána pro Nycka de Vriesa. Prohrál soudní spor a musí zaplatit velké peníze

Nyck de Vries
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2024

Kariéra Nycka de Vriesa ve Formuli 1 ještě čeká na formální tečku. Jeho krátkou cestu nemusíme nijak zvlášť připomínat. Red Bull ho z AlphaTauri vyhodil už po deseti závodech. Asi je fér říct, že takový scénář nečekal ani sám Nyck a šlo o jedno velké zklamání. O několik měsíců později mu připravil další zklamání i amsterodamský soud.

De Vries se soudil o podmínky půjčky, kterou si vzal ještě jako junior. Okresní soud v holandském hlavním městě rozhodl, že Nyck bude muset splatit půjčku ve výši šest milionů korun a kromě toho vyplatit polovinu svého platu i všech sponzorských příjmů, které získal během své nedokončené sezóny s AlphaTauri do července 2023.

De Vries získal půjčku od společnosti Investrand Jeroena Schothorsta ještě v roce 2018, kdy potřeboval doplnit finanční zdroje na získání sedačky ve Formuli 2 v týmu Prema. Bylo dohodnuto, že pokud se De Vries stane aktivním jezdcem F1 do konce roku 2022, společnost Investrand bude mít nárok na 50 procent z jeho příjmu do doby, dokud bude soutěžit na nejvyšší úrovni. Pokud by se mu to do té doby nepodařilo – bylo dohodnuto, že Nyckovy povinnosti jako rezervního jezdce Mercedesu se nebudou počítat –, společnost Investrand by úvěr odepsala.

Zní vám to jako smlouva s ďáblem? Nuže, vězte, že přesně taková je realita každého začínajícího závodníka. Problémem však v tomto případě nebyla ani tak de Vriesova smlouva s AlphaTauri, ale jeho vystoupení na Velké ceně Itálie, kdy nahradil Alexa Albona ve Williamsu, skončil devátý, a nakonec upoutal Red Bull. Nasedal tehdy do auta na základě závodní dohody nebo to byla součást jeho testovacích aktivit? Řešení této otázky bylo zároveň řešením sporu o nemalé peníze.

V prvním zkráceném soudním řízení začátkem minulého roku se soudce postavil na stranu de Vriesa. „Je pravda, že se 11. září 2022 zúčastnil na Velké ceně Itálie F1, ale udělal tak jako rezervní jezdec. V té době neměl smlouvu jako závodní jezdec. Jen zaskakoval za jiného pilota se zánětem slepého střeva,“ uvedl soudce. Rovněž odmítl obvinění Investrandu, že jezdec je neinformoval o podrobnostech svých smluv.

De Vries tehdy médiím vyjádřil naději, že záležitost je uzavřena. Tato část řízení měla však spíše informativní charakter. Okresní soudce v Amsterdamu nakonec rozhodl jinak. Podle jeho názoru se de Vries nemůže odvolávat na svůj kontrakt s Mercedesem, jeho účast na GP Itálie je prý podstatnější než dohoda s Mercedesem a závod v Monze z něj učinily závodního jezdce v časovém rámci podle původní dohody.

Bude tedy muset vrátit půjčku ve výši šest milionů korun, plus úroky spolu s polovinou svého výdělku z AlphaTauri v roce 2023. Jezdec prostřednictvím svého zástupce uvedl, že zvažuje odvolání.

Související zprávy

Diskuze