logo F1zpravy.czF1online.sk

Šije Red Bull auto na míru Verstappenovi? Jen ho ladím, jak se mi to líbí, odpovídá

Max Verstappen
© RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 1. 2024

Red Bull vyhrál v uplynulé sezóně 21 závodů a Max Verstappen 19 z nich. Někteří vidí za dominancí jednoho jezdce schopnosti Nizozemce, jiní zase charakteristiky jeho monopostu a ti nejkritičtější zase jakousi konspiraci uvnitř Red Bullu. Různé teorie se různě překrývají, ale vše nakonec vyústí na jeho porovnání s týmovými kolegy, kteří se v kokpitech stáje vždycky vyloženě trápili.

Je to genialita Verstappena, genialita Red Bullu nebo neschopnost jeho týmových kolegů? Podívejme se na Sergia Péreze. Ten vypadal na začátku sezóny poměrně slibně a týmového kolegu několikrát porazil, ale pak se jeho sezóna zhroutila jako domeček z karet. Proč?

„Musíte se podívat na celkový obraz,“ řekl Verstappen pro Auto Motor und Sport. „V Saudské Arábii jsem musel startovat z patnáctého místa a v Baku mi trochu uškodilo načasování výjezdu bezpečnostního vozu. Z mého pohledu tedy není úplně fér říkat, že se něco vyrovnalo nebo změnilo.“

„Z mého pohledu to vypadalo jinak. Byli jsme blíž k sobě, ale musíte vzít v úvahu i předchozí okolnosti. Některé aspekty totiž do určité míry zkreslují celkový dojem,“ dodal Max.

Jedním dechem však přiznal, že v Baku objevil něco, co mu pomohlo i do dalšího průběhu sezóny. Nebylo to však nic velkého. „Jsou za tím různá nastavení, která se musí spojit. Několik věcí můžete nastavit na volantu – brzdný balans, diferenciál, brzdění motorem – a nové pneumatiky také fungovaly trochu jinak. Musíte využít dostupné nástroje a trochu je zkombinovat. Myslím, že to mi pomohlo dostat z auta více,“ řekl trojnásobný mistr světa.

Pojďme však ke klíčové otázce: je to auto nebo jezdec? Ptali jsme se na to v éře Schumachera, během nadvlády Hamiltona a dnes se na to ptáme i při sledování dominance Verstappena. Byl Red Bull o tolik lepší ve srovnání s ostatními a Sergio Pérez není dostatečně kvalitním měřítkem, nebo je v tom čiré závodnické umění a talent nizozemského závodníka?

„Názory ostatních mě nezajímají. Oni neznají naše auto. Já se jen snažím dostat z něj to nejlepší. Vždycky dělám jen to. Nevím, jak dominantní je toto auto ve srovnání s předchozími. To nikdo neví,“ prohlásil Verstappen.

A co si myslí o názorech, že inženýři Red Bullu mu šijí auto na míru? „Auto ladím tak, aby mi vyhovovalo. Druhý pilot si ho také ladí podle sebe. Inženýři vyvíjejí auto tak, aby bylo rychlejší. Není takové, jak se mi líbí. Stejně to platí o jízdním stylu. Když se mě ptají, jaký je ten můj, odpovídám, že nevím. Přizpůsobuji se potřebám auta, aby jezdilo co nejrychleji. To je klíč k tomu, abyste byli opravdu dobrým jezdcem Formule 1. Přizpůsobit se tomu, co dostanete od týmu,“ prohlásil Max.

Související zprávy

Diskuze