logo F1zpravy.czF1online.sk

Famin se pyšní jako páv: Přinesl jsem změnu mentality, která měla okamžitý vliv

Pierre Gasly
© Renault SAS
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 1. 2024

Do odchodu Laurenta Rossiho byl Alpine týmem velkých ambicí a velkých slov. Po příchodu Bruna Famina je zřejmě už „jen“ týmem velkých slov. Francouzský manažer odmítá před novináři hovořit o cílech, ale zato se rád chlubí, jaký „okamžitý vliv“ měla na Alpine jeho „změna mentality“.

Nebudeme si lhát, francouzský celek čelí posměškům veřejnosti i po změně vedení. Konec Laurenta Rossiho, Otmara Szafnauera, Pata Frye či Alana Permana vynesl na trůn Bruna Famina, bývalého šéfa motorového oddělení a stále viceprezidenta celé společnosti. Ten se stal dočasným šéfem stáje, ale ani po více než půlroku to nevypadá, že by se hodlal loučit se svou pozicí. Kromě toho nic nenasvědčuje tomu, že by Renault měl na laně nějakého nového šéfa závodního týmu.

Má k tomu vůbec důvod? Vždyť Famin se před novináři sám chlubil, jaký pozitivní a okamžitý byl jeho vliv na tým. „Je pravda, že nejsme tam, kde bychom chtěli být. To je více než zřejmé. Myslím si však, že změny, které jsme provedli v polovině sezóny, uvolnily ruce některým našim zaměstnancům. Podle mě teď lidé mohou mnohem svobodněji navrhovat změny, které je třeba provést pro zlepšení,“ řekl stále dočasný šéf stáje, kterého cituje Motorsport.com.

„Podle mě to platí zvláště o závodním týmu na trati, kde jsem viděl okamžitou změnu mentality. Povýšili jsme například manažera týmu Roba Cherryho a hlavního mechanika Jasona Milligana, kteří odvádějí vynikající práci při zavádění vylepšení a také umožňují svým lidem navrhovat zlepšení. Myslím si, že tento potenciál byl koncem července trochu limitován, takže jsem velmi rád. Platí to o lidech v garáži, platí to o traťových inženýrech a také o strategickém oddělení. Už se nebojíme dělat věci, kterých jsme se dosud obávali,“ prohlásil Famin.

„Jsem velmi spokojený s naší novou mentalitou. Samozřejmě, auto stále není takové, jaké bychom chtěli. Ve druhé polovině sezóny se nám však podařilo zapsat v průměru více bodů. Musíme na to i nadále tlačit,“ vyzval šéf svůj tým.

Famin následně prohlásil, že neví, proč se lidé dosud báli navrhovat změny. Není to však poprvé, co bylo právě toto důvodem personálních změn v nejvyšším vedení stáje. Největší otázka však stále zůstává nezodpovězena. Kdy se Alpine konečně dostane dopředu? Bývalý generální ředitel Laurent Rossi stanovil plán na sto velkých cen, ale loučil se dříve, než se dostal do poloviny této mise, kterou si stanovil sám.

I když je současný šéf Bruno Famin očividně mužem velkých slov, zjevně není mužem velkých ambicí. „Netuším, jak dlouho to ještě potrvá a nechci stanovit žádný cíl. Cílem pro tuto zimu a pro příští sezónu je nadále budovat tento přístup, tuto mentalitu, a měnit kulturu. Kromě toho chceme navázat na momentum z druhé poloviny sezóny a vytvořit lepší tým,“ řekl šéf Alpinu.

Související zprávy

Diskuze