logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso překvapuje: Alpinu přeji, aby byl na čele. Ale až za námi, dodává

Esteban Ocon pred Fernandom Alonsom
© Renault SAS
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 11. 2023

Fernando Alonso se s Alpinem nerozešel právě v nejlepším. Přesto dnes tvrdí, že svému bývalému zaměstnavateli přeje jen to nejlepší – klidně i pódia, pokud bude celek z Enstone a Viry na pravidelné bázi získávat vítězství.

Alonso se před setrváním v Alpine rozhodl upřednostnit nabídku Aston Martinu a zdá se, že dobře udělal. Výkony francouzského celku totiž nabraly sestupnou tendenci a od minulé sezóny šly od od deseti k pěti. Francouzi tak v Poháru konstruktérů okupují pouze šestou příčku.

Španělský matador proto stáji, s jejíž předchůdcem získal v letech 2005 a 2006 dva tituly mistra světa, přeje, aby si co nejdříve polepšila, bojovala o pódia a byla hned po Aston Martinu druhým nejsilnějším týmem na startovním roštu.

„Před Alpinem mám velký respekt,“ vyjádřil se 42letý závodník pro magazín GQ. „Je to tým, který mi dopřál dva tituly mistra světa, takže bude vždy v mém srdci a nikdy mu nebudu přát nic špatného.“

„Je však pravdou, že vždy, když změníte tým, tak okamžitě začnete porovnávat vaše časy na kolo a pozici s časy na kolo a pozicí vašeho bývalého týmu. Jsou-li za vámi, tak si ulevíte, protože víte, že jste se rozhodli správně. Ideální by bylo, kdyby Aston Martin vyhrával a Alpine byl druhý. Bylo by nejlepší, kdyby bojovali o pódia,“ došel k závěru vítěz více než 30 velkých cen.

Nebyl by to však starý dobrý Fernando Alonso, kdyby si po zdánlivém přání a snaze usmířit se následně do svého bývalého zaměstnavatele nekopnul. Španěl totiž znovu připomněl, že za jeho odchodem z Alpinu byl nedostatek ambicí týmu, kterých má na druhé straně takový Aston Martin až-až.

„Mluvil jsem s Lawrencem Strollem o možnosti připojit se k týmu, poté co vyšlo najevo, že Sebastian Vettel v týmu končí. Při prezentaci projektu byl velmi přesvědčivý a předložil mi seznam všech nových lidí, kteří se k týmu připojili.“

„V designovém oddělení figurovala velká jména z různých týmů. Zaregistroval jsem mezi nimi mnoho talentů. Letos se také začala stavět nová továrna, takže za tímto týmem stál velký projekt, který nabýva reálných kontur, nejen řečí. Pokud jsem si chtěl oproti působení v Alpine polepšit, považoval jsem za logický krok sem přestoupit. Netrvalo dlouho a spojili jsme síly,“ zakončil Alonso.

Související zprávy

Diskuze