logo F1zpravy.czF1online.sk

Ralf Schumacher vyzývá Haas, aby si sbalil kufry: Dlouhodobě to takhle fungovat nebude

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 11. 2023

Haas se v aktuální sezóně, podobně jako v minulých letech, většinou trápí. V kvalifikacích to americkému týmu sice ještě jakž takž jde, ale z hlediska závodního tempa bychom na startovním roštu hledali slabšího aktéra asi marně. Jelikož se v případě týmu z Kannapolisu a Banbury nejedná o problém krátkodobý, ale dlouhodobý, Ralf Schumacher se domnívá, že je načase přemýšlet nad prodejem stáje a Američanům vzkazuje, aby si buď našli silného partnera, nebo vody Formule 1 jednou a provždy opustili.

Haas je od počátku své existence často jen do počtu, když se na pravidelné bázi umisťuje na osmém, devátém, ba dokonce i desátém místě v Poháru konstruktérů. Jelikož v případě amerického týmu není vidět světlo na konci tunelu ani nějaký plán, díky kterému by mohl jediný zámořský tým myslet na lepší umístění, Ralf Schumacher majiteli stáje Genemu Haasovi radí, aby zvážil její prodej – obzvláště poté, co začíná být vůči vlastnímu zaměstnavateli skeptický obvykle vždy dobře naladěný Nico Hülkenberg.

Němec se totiž nedávno nechal slyšet, že Haas navzdory početným vylepšením vůbec nenapředuje, přičemž přiznal, že propadávat se po většinou solidní kvalifikaci závod co závod napříč startovním polem, je nesmírně frustrující.

S 36letým závodníkem plně soucítí Ralf Schumacher, který kritizuje zejména způsob, jakým Haas přistupuje k působení ve Formuli 1 – když jen nakupuje díly od toho či onoho dodavatele. Podle bývalého závodníka Williamsu či Toyoty má Haas dvě možnosti: Buď majitel stáje investuje do týmu nemalou částku peněz, nebo se ho jednoduše zbaví. Jiné řešení, jak se dostat z chvostu startovního pole, vítěz celkem šesti závodů nevidí.

„Myslím si, že je spravedlivé a správné, že (Hülkenberg) v týmu zůstává,“ vyjádřil se Ralf Schumacher. „Je však jasné, že začíná být netrpělivý. (Aby se situace zlepšila,) Gene Haas by musel do týmu investovat hodně peněz. Myšlenka koupit jednu věc tady a druhou tam a následně to poskládat dohromady je nešťastná sama o sobě.“

„Je zřejmé, že pokud budou věci pokračovat takto, bude Haas potřebovat partnera. Z dlouhodobého hlediska to takhle fungovat nebude. Jednou z možností by bylo, kdyby Gene Haas tým prodal,“ poznamenal bratr sedminásobného šampiona.

Související zprávy

Diskuze