logo F1zpravy.czF1online.sk

Sasahara se podruhé narodil a za pár dní seděl v kokpitu: Doktoři jen nevěřícně kroutili hlavami

F9ghloXWcAA3iMu
© Twitter/@karanae_motor
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 11. 2023

Pokud bychom sestavovali žebříček největších nehod světa motorismu za rok 2023, hrůzná srážka Ukjo Sasahary a Horokiho Ocuy by jistě obsadila přední příčky. Zatáčka 130R je i s dnešními bezpečnostními standardy velmi riskantním místem, obzvláště když tam chcete předjíždět, a na vlastní kůži se o tom přesvědčil i Sasahara, u kterého stáli všichni andělé strážní.

Monopost japonského závodníka týmu TOM se při nehodě rozdělil na dvě části. Když k němu směřovali záchranáři, pravděpodobně byli připraveni na všechny alternativy. Zní naprosto neuvěřitelně, že Sasahara vyvázl z monopostu jen s otřesem mozku. Když ho převezli do nemocnice na vyšetření, prý na něho užasnuto hleděli i lékaři.

“Z incidentu si pamatuji vše. Nikdy by mě nenapadlo, že by auto takhle vzlétlo,” řekl Sasahara japonské redakci portálu Motorsport.com. Jeho auto se v zatáčce 130R dostalo až za bariéru, sletělo dolů strmým svahem a přistálo v nájezdu do zatáčky Degner. Tento rozhovor se uskutečnil minulý víkend během finále sezóny Super GT, kterého se Sasahara zúčastnil. Od lékařů dostal zelenou a už necelý týden po děsivé nehodě seděl v kokpitu.

“Myslím, že traťoví maršálové zpočátku ani nevěděli, kde vlastně jsem. Když si to však uvědomili, odvedli spolu s lékaři výbornou práci a vyprostili mě velmi rychle. Naštěstí jsem vyvázl nezraněný, takže jsem se mohl zúčastnit závodu Super GT tento víkend. Diagnostikovali mi lehký otřes mozku. Při takové těžké nehodě se tomu jednoduše nedá vyhnout a je nevyhnutelné, že se udeříte o opěrku hlavy,” popisuje momenty hrůzy Sasahara.

Něco takového se dá přežít s takovými lehkými zraněními jen díky špičkovým bezpečnostním standardům a také s nemalým přispěním štěstí. Podle Ukjoa hrálo i to nemalou roli.

“Protože jsem skončil převrácený, krev se mi nahrnula do hlavy,” říká japonský závodník. “Nemohl jsem se dostat ven z auta. Vzhledem k okolnostem je to však téměř úplné nic. Dokonce i lékaři v nemocnici jen nevěřícně kroutili hlavami. Viděli záběry z nehody i fotografie a ptali se: ‘Jak to, že je ten chlapík stále tak energický?'”

Určitě to bylo díky bezpečnosti auta, ale také díky místu nárazu do bariér nebo skutečnosti, že auto se rozdělilo, což rozptýlilo energii nárazu. Všechny tyto skutečnosti jsou jako jeden zázrak,” řekl s úlevou Sasahara.

Související zprávy

Diskuze