logo F1zpravy.czF1online.sk

Albon po Mexiku: Víc jsme nemohli dosáhnout

Alex Albon
© Twitter/Williams
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 10. 2023

Pilot Williamsu Alex Albon v trénincích na okruhu v Mexiku vypadal jako aspirant na vysoké pozicie. Poté, co byl až překvapivě konkurenceschopný, však v kvalifikaci přišlo vytržení z iluzí ve formě ztráty výkonnosti. Povzbudivé je, že navzdory startu ze čtrnáctého místa se mu opět podařilo bodovat.

Albon se v Mexiku cítil jako na horské dráze. Zejména jeho páteční výkony vzbudily velkou naději, že zde Williams může dosáhnout významného výsledku. V kvalifikaci to ale byla jiná káva a z Alexova hlasu ve vysílačce bylo cítit zklamání. V závodě se mu však překvapivě podařilo získat deváté místo, což Williamsu přineslo dva cenné body do Poháru konstruktérů. Výkyvy jsou zřejmé, v týmu tak rozhodně mají co analyzovat.

Alex Albon po podniku neskrýval údiv. „Byl to skvělý závod. Překvapilo mě to, protože jsme neměli až tak dobré závodní tempo. Trať byla trochu příliš horká, takže jsme museli dobře manažovat pneumatiky, což jsem i očekával.“

„Měli jsme velmi dobré starty, získali jsme tam několik dobrých pozic. Měli jsme i dobrou strategii, ale červená vlajka to trochu pokazila. Vynahradili jsme si to a myslím si, že bez ohledu na včerejší kvalifikaci bylo deváté místo tím nejlepším výsledkem, jaký jsme dnes mohli dosáhnout. Jsem spokojený,“ řekl 27letý pilot.

Jezdec Williamsu zároveň kritizoval část trati u stadionu. „Myslím si, že uspořádání posledního sektoru není pro závodění vhodné. Opravdu si myslím, že kdyby ho udělali trochu rychlejší, mohli bychom jet mnohem blíže za sebou.“

„S těmito velkými a těžkými auty potřebujete dobrý předek, ale jakmile jste ve špinavém vzduchu, ztratíte všechnu tu rychlost v pomalých zatáčkách. Je velmi těžké udržet se v rozmezí šesti, sedmi desetin od auta před vámi,“ prohlásil Albon.

Na druhou stranu, jeho týmový kolega Logan Sargeant neměl po závodě žádný důvod k úsměvu. Ačkoli se mu dokonce podařilo na trati předjet Fernanda Alonsa, nic mu to nebylo platné. V posledním kole byl totiž nucen zajet do boxů kvůli problému s palivovým čerpadlem.

„Z mé strany to byla další silná neděle. Tempo bylo opět dobré a měl jsem několik dobrých posunů vpřed. Druhý start byl špatný, stál mě umístění v první desítce. Měli jsme však problém s palivovým čerpadlem, což znamenalo, že jsme museli odstoupit. V autě jsme měli správné množství paliva, ale nedokázali jsme ho dostat do motoru,“ řekl pilot Williamsu.

Se svým výkonem je tedy podle vlastních slov spokojený. „Snažili jsme se to zvládnout co nejlépe a tým mi v tom pomáhal. Zklamalo mě, že jsem nedokončil závod po 71 kolech, když jsem do toho dal všechno,“ dodal Američan.

Související zprávy

Diskuze