logo F1zpravy.czF1online.sk

Robin Räikkönen vstoupil na mezinárodní scénu: Nepoužíváme telemetrii

Robin Räikkönen
© IG/robinacematias
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 18:12

Rodina Räikkönenových se vrací na mezinárodní závodní scénu. Ne, Kimi se nevrátil do kokpitu, ale přijal roli otce motokárové naděje. Jeho syn Robin si jako švýcarský národní šampion vybojoval místo na svůj první mezinárodní závod, kde rodina mistra světa, z pochopitelných důvodů, poutala nemalou pozornost.

Jako šampion švýcarského Rotax Max Challenge (RMC) získal malý Robin místo na mezinárodním finále RMC, kde poskytl také své první rozhovory. „Je hezké být tady,“ řekl nejlepší motokárový závodník ve své kategorii ve Švýcarsku. „Svedl jsem pár pěkných soubojů s dalšími jezdci, vyhrál jsem a dostal jsem se sem.“

Robin mluvil velmi pěknou a plynulou angličtinou, ale chlapecká ostýchavost ve spojení s nepopiratelnými geny svého otce neslibovala žádný hluboký rozhovor. Mikrofonu se následně ujal tatínek. Ani ten se za ta léta mimo F1 příliš nezměnil. „Ani nevím, co tady dělám,“ řekl se smíchem stojící po boku svého syna, čímž naznačil, že právě Robin je jezdcem a hvězdou show, ne on.

„Naštěstí ho nemusím roztlačovat, protože tyto motokáry mají dobrý startovací systém. Jsme tady s Robinem poprvé, ale řekl bych, že motokárový sport je stejný jako za mých dob. Jeho rozsah je mnohem větší než tehdy, ale pořád jsou to motokáry,“ konstatoval Räikkönen.

Dnes je však v tomto sportu mnohem více peněz, tlaku a technologií než před třiceti lety. Kimi však dal poměrně jasně najevo, že oni to dělají stále tak trochu po starém. „Mám pořád stejný přístup jako tehdy. Musíte se tím bavit, snažit se zlepšovat a učit, ale Robin se musí učit sám,“ řekl mistr světa z roku 2007.

„Telemetrii nepoužíváme. Spousta lidí používá telemetrii, ale my ne. Jsme stará škola a tyto věci možná přijdou později. Teď můžu jen radit a učit, něco z toho mu pomůže, něco z toho zapomene, ale to patří k učení. Musíme se učit sami a i když to zabere víc času, je to podle mě lepší cesta. Samozřejmě, existují na to různé názory,“ řekl Räikkönen.

Malý Robin má za sebou premiéru na mezinárodní scéně a i na této vyšší úrovni ukazuje svůj potenciál. V sobotním závodě například postoupil z 22. místa na 5. Jeho otec si však nemyslí, že děti v tomto věku vnímají něco jako závodní úroveň či jezdecký rozvoj.

„Podle mě nad tím nepřemýšlejí. Jsou to ještě děti a na každém závodě máte jezdce z různých zemí. Pro ně je to jen další dítě, se kterým si hraje nebo kope do míče. Když si vzpomenu na své začátky, ani jsem nevěděl, jestli mě víc baví ježdění, nebo hra s kamarády,“ řekl Kimi.

Související zprávy

Diskuze