logo F1zpravy.czF1online.sk

Günther Steiner: Kdyby Charlie Whiting žil, Hamilton by měl osm titulů

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 12:31

Hned na úvod sezóny 2019 svět Formule 1 obletěla smutná zpráva o smrti dlouholetého ředitele závodů Charlieho Whitinga. Nahradil ho Michael Masi, který však ještě na tento úkol nebyl připraven. Po nástupu do funkce udělal řadu chyb, ale de facto rozhodl i o tom, že mistrem světa se stal Max Verstappen, a ne Lewis Hamilton. Kdyby v Abú Zabí 2021 ještě žil Whiting, dopadlo by to jinak, tvrdí Günther Steiner.

Bývalý šéf Haasu se po odchodu z Formule 1 vydal cestou televizního experta a autora knih. V říjnu tak vychází jeho druhý knižní počin, který v anglickém originálu nese název „Unfiltered: My Incredible Decade in Formula 1“. Steiner se v něm vrací k posledním deseti letům, které strávil v královně motorsportu, ze svého pohledu a bez příkras rozebírá ty nejdůležitější události.

Nechybí ani kontroverzní VC Abú Zabí 2021, na které se Michael Masi dopustil dvou zásadních chyb. Obě hrály ve prospěch Maxe Verstappena, který se nakonec dostal k prvnímu mistrovskému titulu. Steiner to popisuje jako „frašku biblických rozměrů“.

„Ať jste už v této věci na kterékoli straně (a ano, souhlasím, že to byla úžasná zábava), z pohledu pravidel to byla fraška biblických rozměrů,“ píše ve své nové knize Günther Steiner. „Bez ohledu na to, jaké rozhodnutí by přijal Charlie Whiting v pozici Michaela Masiho, bylo by to mnohem méně kontroverzní a trapné.“

Temperamentní Ital pokračoval svérázným jazykem: „Ach, srát na to. Všichni víme, co by Charlie udělal. Kdyby byl tehdy ve vedení, Lewis by byl dnes osminásobným mistrem světa,“ prohlásil suverénně.

FIA po prošetření Masiho řízení uznala, že došlo k selhání lidského faktoru ve dvou momentech. Závod byl restartován o kolo dříve, než přikazovala pravidla, a ředitelství závodů nepustilo zpět do lídrovského kola všechny monoposty, které zaostávaly o kolo. Kdyby FIA postupovala podle platných pravidel, pořadí by se v závěru závodu nezměnilo a Hamilton by dorazil do cíle na první příčce.

Michael Masi o svou práci přišel, ale to už Lewisu Hamiltonovi titul nevrátilo. Letos v rozhovoru pro magazín GQ však přiznal, že když vidí záběry z posledních závodů sezóny 2021, pořád ho to bolí, ale „již jsem s tím smířený“.

Související zprávy

Diskuze