logo F1zpravy.czF1online.sk

Vowles se těší, že v roce 2025 bude mít nejlepší jezdeckou sestavu na roštu

James Vowles
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 19:41

Williams vstoupí do sezóny 2025 posílen o Carlose Sainze. S Alexem Albonem vytvoří záviděníhodné jezdecké duo, které má podle šéfa stáje Jamese Vowlese potenciál být nejsilnějším na celém startovním roštu.

V roce 2025 budou ve více týmech působit velmi kvalitní a talentovaní jezdci. Hvězdnou sestavu představilo Ferrari s Lewisem Hamiltonem a Charlesem Leclercem, McLaren zase budou táhnout vpředu Lando Norris a Oscar Piastri. Zahanbit se rozhodně nenechají ani v Mercedesu, který k Georgeovi Russellovi posadí snad nejjagavější mladický talent současnosti Kimiho Antonelliho.

Vedle nich je třeba z jezdeckého pohledu počítat i s Williamsem. „Myslím si, že v roce 2025 budeme mít nejlepší jezdeckou sestavu na roštu,“ prohlásil v podcastu Beyond the Grid James Vowles. „Franco [Colapinto] odvádí brilantní práci, ale nemá zkušenosti, které s sebou přinese Carlos, ale odvádí vynikající práci.“

Mladík by si sedačku zasloužil, ale zřejmě si ještě rok nebo dva bude muset počkat. Nemůžeme totiž očekávat, že by Williams chtěl vyměnit jednoho ze svých pilotů, kteří prý vytvoří nejsilnější pár. „Nemyslím to jen z perspektivy ježdění v monopostu. I z hlediska posouvání týmu vpřed budeme mít nejlepší sestavu na roštu. Pomůže nám to motivovat se a zabrat. I při vývoji to jde dobře, což je pokračováním sezóny 2024 do roku 2025.“

James Vowles svá vyjádření opírá i o statistiky Carlose Sainze, který měl v minulosti velmi silné týmové kolegy. Můžeme jmenovat Maxe Verstappena, Charlese Leclerca či Landa Norrise. Neztratil se ani proti jednomu z nich.

„Je to můj názor a do jisté míry vysvětlím, jaké mám pro něj důvody,“ pokračoval Vowles na téma Albona a Sainze. „Za prvé, oba podávají výkony na špičkové úrovni. Carlos závodil proti všem jezdcům, o kterých jsme se bavili. Proti Landovi byl úspěšný. Proti Charlesovi to bylo jednou nahoru, jednou dolů, ale byl přibližně na stejné úrovni. Není mezi nimi téměř žádný rozdíl. Ten první rok proti Maxovi v Toro Rosso byl fantastický.“

„Není to tak, že by v kariéře nebyl zkoušen. Celou dobu byl zkoušen a udržel se na nohou. Nestavím to však jen na tomhle. Není to jen o tom, co předvádí v autě, ale i mimo něj,“ vysvětluje bývalý hlavní stratég Mercedesu.

Vowles chtěl mít Sainze ve svém týmu i proto, že má velmi dobré renomé jako týmový tahoun. Doposud prakticky vždy platilo, že když z některé stáje odcházel, podávala lepší výkony než při jeho příchodu.

„Za ten krátký čas, kdy jsem měl možnost ho blíže poznat, jsem viděl, že tým táhne vpřed. Každou minutu svého času chce investovat do toho, aby udělal svůj tým stále úspěšnějším,“ pochvaluje si Vowles. „Taková kombinace není na startovním roštu hojně rozšířena.“

„Chci tím říct, že tady nejde jen o to připravit auto. To není moje práce. Moje práce je postavit úspěšnou organizaci. Na to se těším. Alex to vidí stejně,“ dodal s vírou, že oba jezdci mu pomohou při rekonstrukci stáje.

Související zprávy

Diskuze