logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner nevylučuje odchod Péreze ani nasazení Lawsona: Dva týdny jsou ve F1 dlouhá doba

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 16:41

Po odchodu Daniela Ricciarda a příchodu Liama Lawsona jsme začali říkat, že pro rok 2025 zůstala volná už jen sedačka v týmu Sauber. Není to ovšem zcela pravda. Red Bull totiž otevřeně nepotvrdil, že Pérez zůstane s týmem i v roce 2025. Nepotvrdil to dokonce ani největší mexický ochránce Sergio Péreze, Christian Horner.

Angličan se tento týden objevil v podcastu F1 Nation a mluvil o něco otevřeněji. Letos si zvykl na všeobecné fráze a vyhýbal se jasným stanoviskům. Po marketingově nezvládnutém konci Ricciarda se však více otevřel a promluvil o situaci v průběhu celé sezóny.

Horner přiznal, že prakticky celý rok čelil velkému tlaku Helmuta Marka, který chtěl Daniela vyhodit už na jaře. Stejně tak odmítl potvrdit jezdecké složení v týmech Red Bull a VCARB, přičemž naznačil, že v zimě se ještě můžeme dočkat jezdeckých změn. V kokpitech jsou tím pádem pro rok 2025 oficiálně potvrzeni pouze Max Verstappen a Júki Cunoda.

„Musíme se na to podívat z širší perspektivy a při jezdecké otázce zvažovat celkový obraz,“ prohlásil Christian Horner v podcastu F1 Nation. „Šest velkých cen před koncem sezóny je ideální čas, abychom Liama Lawsona posadili vedle Júkiho Cunody a zjistili, jak si povede po zbytek sezóny.“

„Současná situace přesahuje VCARB a týká se i týmu Red Bull Racing. Samozřejmě, že se Sergiem máme smlouvu i na příští rok, ale vždy musíte přemýšlet, co bude dál. Bude to Liam? Nebo se musíme podívat na jezdce mimo rodinu Red Bullu? Nebo se naplno prosadí jeden z dalších juniorů, například Isack Hadjar nebo Arvid Lindblad?“ ptá se Horner.

Několik pozorných očí si všimlo, že v oficiálním stanovisku týmu VCARB nepadlo nic o roce 2025. Ani šéf Red Bullu nepotvrdil, že se po boku Maxe Verstappena postaví Sergio Pérez. Navzdory platným smlouvám je jasné, že Red Bull se v jezdecké sestavě dostal pod tlak. Výkony Péreze nestačí, Cunodu v hlavním týmu nechtějí a teprve nyní se do auta posadí Lawson.

„Jestli Checo najde ztracenou formu ze začátku sezóny, tak se nic nebude měnit. Všichni však víme, že v tomto byznysu jsou dva týdny dlouhá doba,“ dodal Horner.

Související zprávy

Diskuze