logo F1zpravy.czF1online.sk

Ricciardo podle Hornera mohl skončit už po Barceloně: Získal jsem mu co nejvíc času

Christian Horner a Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 10:26

Red Bull se ocitl v situaci, kdy v sesterské stáji RB neměl jezdce, kterého by mohl nasadit v hlavním týmu. Daniel Ricciardo dostal v roce 2023 šanci na restartování kariéry s vyhlídkou na posun do sedačky Sergia Péreze. To se však nepodařilo a Christian Horner neměl na výběr.

Šéfovi Red Bullu nikdo nevyčítá, že vyhodil Ricciarda; mnozí mu však vyčítají způsob, jakým to udělal. Nebudeme si lhát, Daniel se nedokázal ani přiblížit k Júkimu Cunodovi, kterého v Milton Keynes také nechtějí po boku Maxe Verstappena. Jaký má tedy smysl držet oba v sedle, které má sloužit jako formulová školka pro budoucí piloty Red Bullu?

Christian Horner podle vlastních slov čelil velkému tlaku Helmuta Marka. Ten během této sezóny naznačoval, že by nejraději vyhodil Ricciarda i Péreze. Šéf Red Bullu prý odolával, ale nemohl odolávat věčně. „Danielovi chyběla konzistentnost výkonů,“ řekl Angličan v podcastu F1 Nation.

„Řekl bych, že měl těžký začátek sezóny. V Miami zažil kontrastní víkend, když byl fantastický v pátek a v sobotu dopoledne. Vypadal jako starý dobrý Daniel, bránil se před Ferrari a jezdil nad možnosti svého auta. Sobotní odpoledne a neděle však byly hotovou katastrofou,“ vzpomíná Horner.

Podle jeho slov byl Ricciardo blízko k výpovědi už na jaře, ale Christian chtěl dopřát svému jezdci veškerý dostupný čas. „V době víkendu v Barceloně ho Helmut chtěl vyhodit. Už tam měl Daniel na ramenou velký tlak,“ říká šéf Red Bullu.

Sprint v Miami a čtvrté místo byl pravděpodobně nejlepším Ricciardovým výkonem v sezóně. Australan na něj však nenavázal. V Kanadě si vyjel skvělé osmé místo a bodoval také v Rakousku a (po diskvalifikaci George Russella) Belgii. Ve výsledku však za Júkim Cunodou značně zaostal. Na body ho Japonec porazil 22:12.

„Udělal jsem všechno pro to, abych mu získal co nejvíce času v kokpitu a umožnil mu podávat výkony, jinak by byl mimo hru už po Barceloně,“ prohlásil Horner naprosto otevřeně. „Všichni jezdci jsou pod tlakem. Daniel se dostal do auta, aby využil možné příležitosti v případě, že Checo nebude podávat adekvátní výkony.“

„Problém byl však v tom, že v různých obdobích měli oba problémy s jezdeckou formou. Checo začal sezónu velmi dobře, zatímco Daniel se trápil. Potom ztratil formu Checo a Daniel nějakou našel, ale nikdy nebyl dostatečně přesvědčivý, abychom si řekli, že bychom měli vyměnit naše jezdce,“ vysvětlil šéf Red Bullu.

Související zprávy

Diskuze