logo F1zpravy.czF1online.sk

Markovi nevoní představa Russella v Red Bullu: Colapinto ukazuje cestu

Peter Bayer, Helmut Marko a Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 14:06

Sáhne Red Bull při hledání svých budoucích pilotů opět do externích zdrojů? Tento tým to ve své dvacetileté historii udělal v podstatě jen dvakrát – poprvé s Markem Webberem, podruhé při podpisu Sergia Péreze. Christian Horner nedávno rozvířil vody tvrzením, že Red Bull by mohl podepsat George Russella. Myslel to vážně? Helmutovi Markovi se takový nápad příliš nezamlouvá.

Výměna Daniela Ricciarda za Liama Lawsona má mnohem hlubší význam. Red Bull si totiž uvědomuje, že sám zúžil své možnosti na přestupovém trhu. Max Verstappen může odejít do Mercedesu, Sergio Pérez nepodává adekvátní výkony, o Júkiho Cunodu nemají zájem a čtvrté místo držel Daniel Ricciardo, jehož výkony nebyly dostatečné.

Je očividné, proč Red Bull potřeboval Lawsona v sedle. Takový tým však může kdykoli sáhnout do vnějších zdrojů, protože nejeden špičkový jezdec by s radostí přikývl na nabídku této stáje.

„Jen si chceme dopřát čas a zvážit naše možnosti směrem do budoucna – a nebojíme se sáhnout do externích zdrojů. Na konci příští sezóny končí smlouva Georgi Russellovi. Bylo by od nás hloupé, kdybychom o něm neuvažovali. Jsou zde i další talentovaní jezdci bez smlouvy,“ prohlásil Christian Horner během víkendu v Singapuru.

Šlo o provokaci směrem k Mercedesu, nebo to šéf Red Bullu myslel vážně? I když Helmut Marko nepopřel Russellovy kvality, podle vlastních slov by raději zvolil odlišnou cestu. „George Russell je v kvalifikacích na úrovni Lewise Hamiltona, pokud ne rychlejší,“ prohlásil Rakušan pro Motorsport-Total.com.

„George Russell je však zavázán Mercedesu a podle mě bychom se momentálně měli soustředit na naše juniory,“ vzkázal Marko, který nešel po příklady daleko. Kromě toho, zdá se, že s Isackem Hadjarem, Arvidem Lindbladem a dalšími mladíky má akademie Red Bullu opět plné zásobníky talentů.

„Na příkladu Franca Colapinta vidíme, že relativně nezkušený a nepříliš úspěšný jezdec v juniorských sériích – i když je třeba říci, že nikdy neměl nejlepší vybavení – dokáže podávat neuvěřitelné výkony. Pojďme zjistit, co dokážou naši junioři nebo Júki Cunoda, kterého také můžeme nazvat juniorem. Jaké bude jeho srovnání s Lawsonem?“ ptá se Marko.

„Tuším, že Colapinto má dlouhodobou smlouvu s Williamsem a určitě je to jezdec budoucnosti. V Baku a Singapuru se předvedl velmi dobře, ale používám ho spíše jako příklad. Mohu uvést i Olivera Bearmana, který také dokazuje, že junioři z Formule 2 mají potenciál na Formuli 1. Nemůžete spoléhat jen na jezdce s tří- nebo pětiletými zkušenostmi v F1,“ vzkázal poradce Red Bullu.

Související zprávy

Diskuze