logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner vrací úder Wolffovi a pošilhává po Russellovi

Max Verstappen a George Russell
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 09:56

Red Bull byl kdysi známý svými divokými jezdeckými rošádami a aktivitou na přestupovém trhu. Tento tým čeřil vody zájmem o Alonsa či Räikkönena, ale většinou zůstal věrný vlastní líhni. Dietrich Mateschitz měl velký sen a chtěl vytvořit prostor pro mladé talenty. To se podařilo, ale v posledních letech Red Bull tuto pověst ztratil.

V nedávné době byl Christian Horner na jezdeckém trhu spíše v defenzivě. V této sezóně nesáhl po výměně druhého pilota, ačkoli si to výsledky Sergia Péreze přímo žádaly. Mexičan je přitom prvním pilotem týmu od Marka Webbera, který nevzešel z akademie stáje a nejezdil za sesterský tým.

Kromě toho se během této sezóny musel bránit před ofenzívou Tota Wolffa. Šéf Mercedesu veřejně flirtoval s Maxem Verstappenem a ten se nechal dobývat, což dostalo Hornera do dost nepříjemné situace. Minulý týden to však svému odvěkému rivalovi vrátil.

Když dostal od Martina Brundla z televize Sky otázku, zda má tým „nyní jednu ze slabších jezdeckých dvojic na roštu“ navzdory dlouhé tradici promování velkých závodních talentů do hlavního týmu, Horner odpověděl: „To je velmi dobrá otázka. Za tu dobu jsme dali příležitost mnoha mladíkům a systém Red Bullu požaduje výsledky a výkonnost.“

„Samozřejmě, pokud Max podává takové výkony, znamená to, že Checovy výkony jsou nedostatečné. Loni odvedl dobrou práci – nebo dostatečnou práci –, skončil druhý v šampionátu jezdců a získali jsme Pohár konstruktérů,“ řekl Horner, který se výjimečně vyjádřil k dalším plánům svého týmu na jezdeckém trhu.

Během letošního ročníku se několikrát spekulovalo o výměně Péreze a mluvilo se téměř výhradně o jezdcích z akademie Red Bullu či sesterské stáje RB. „Musíme se dívat dál do budoucnosti. Máme několik skvělých talentů a na lavičce náhradníků čeká Liam Lawson. Vidíte talenty jako Colapinto, Bearman nebo Antonelli, je Liam na jejich úrovni? Na to odpoví jen čas,“ konstatoval Horner.

„My máme ve Formuli 2 Isacka Hadjara, který donedávna vedl šampionát. Ve Formuli 3 máme vzrušující talent Arvida Lindblada, ze kterého jsem osobně zvlášť nadšený. V našem juniorském programu máme hloubku a přirozeně se nám otevírá prostor,“ dodal šéf Red Bullu.

Ten však zašel ještě dál a neříká jen, že Cunodu by brzy mohl vyměnit Hadjar nebo Lindblad, ale také by prý mohl napodobit krok s Pérezem nebo Webberem. Kandidátem na místo v Red Bullu nemá být nikdo jiný než George Russell. Ironií osudu jde o jezdce týmu Mercedes, který se Hornerovi snaží vzít Verstappena. Je jasné, že když Holanďan přikývne Wolffovi, jeden z dvojice Russell – Antonelli půjde z kola ven.

„Jen si chceme dopřát čas a zvážit naše možnosti směrem do budoucna – a nebojíme se sáhnout do externích zdrojů,“ prohlásil Horner. „Na konci příští sezóny končí smlouva Georgi Russellovi. Bylo by od nás hloupé, kdybychom o něm neuvažovali. Jsou zde i další talentovaní jezdci bez smlouvy.“

Související zprávy

Diskuze