logo F1zpravy.czF1online.sk

Red Bull povýšil Lambiaseho. Wheatleyho odchod si vyžádal změnu struktury

Gianpiero Lambiase
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 10:29

Red Bull je nucen reagovat na další a další změny. V posledním období zažil sérii odchodů důležitých lidí a k tomu se ještě přidal výrazný pokles výkonnosti monopostu RB20 na okruzích velkých cen. Po odchodu sportovního ředitele Jonathana Wheatleyho muselo vedení stáje řešit změny v závodním týmu.

Jak avizoval Red Bull při poděkování svému dlouholetému manažerovi, situaci vyřeší změnou struktury a povýšením níže postavených zaměstnanců. Přesně to se také stane. Budoucí šéf Audi je už pomalu na cestě pryč a Red Bull zaplňuje mezery. Wheatleyho však nenahradí pouhým povýšením jiného zaměstnance, ale raději sáhne po změně řídicí struktury traťového týmu.

„I když nepřišlo žádné oficiální stanovisko, zaměstnance Red Bullu informovali o změnách během porady v továrně ve středu ráno,“ uvádí magazín Autosport, na který navázaly další zdroje. „Klíčovou změnou je povýšení Gianpiera Lambiaseho, dlouholetého inženýra Maxe Verstappena, do nově vytvořené pozice závodního šéfa.“

„I když bude pokračovat jako inženýr nizozemského závodníka, tuto pozici zastává od roku 2016, zároveň povede všechny závodní aktivity Red Bullu a bude dohlížet na lidi pod svým vedením,“ uvedl Autosport, který zmiňuje i další změny na boxové zdi Red Bullu.

Povinností Wheatleyho jako sportovního ředitele totiž bylo také dohlížení na dodržování sportovních pravidel a vedení oficiální komunikace s FIA. Samozřejmě, jde o povinnosti, které nespadají do Lambiaseho oboru. Tuto část dostane na starosti Stephen Knowles.

Tento někdejší člen strategického týmu Red Bullu se ujme nově vytvořené pozice šéfa pro sportovní pravidla. „Bude zajišťovat dodržování všech pravidel F1 a stejně tak bude působit jako styčný člověk s řídicím orgánem,“ píše Autosport.

Další změnou je povýšení Richarda Wolversona. Ten dosud dohlížel na technický provoz monopostů, ale teď se ujme další nově vzniklé role šéfa závodních operací. Rozdělí se i práce při zajišťování přepravy a dosavadní šéf pro nákladní dopravu Gerrard O’Reilly se stane novým šéfem logistiky celého týmu, „což pomůže zvýšit efektivitu, která je rozhodující pro úspěch v éře rozpočtových stropů“.

Autosport v této souvislosti citoval také šéfa Red Bullu Christiana Hornera, podle kterého tým využil příležitost pro zlepšení své pozice směrem do budoucnosti. „Oracle Red Bull Racing se nachází uprostřed období velkých změn. Vzhledem k následujícím výzvám jsme se rozhodli pozměnit strukturu závodního týmu,“ uvedl šéf stáje.

„Změna řízení nám poskytne větší kapacitu v několika klíčových oblastech a, jak věřím, zlepší konkurenceschopnost týmu. Pro mě je obzvlášť potěšující, že jsme povýšili lidi zevnitř. Oracle Red Bull Racing má obrovské zdroje mimořádně talentovaných lidí a jsem rád, že jim můžeme dát příležitost zazářit na nových pozicích. Je to krok vpřed pro celý tým,“ uvedl Horner.

Související zprávy

Diskuze