logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner se na rozdíl od Marka nevzdává Poháru konstruktérů: Ještě není zdaleka konec

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2024

Red Bull poprvé od roku 2022 spadl z prvního místa v Poháru konstruktérů. Není to zvlášť překvapující konstatování, protože vzhledem k průběhu posledních měsíců bylo jen otázkou času, než se McLaren přiblíží a nakonec i ujme vedení. Za současného stavu může McLaren ztratit titul jen vlastními chybami, ale Christian Horner se Poháru konstruktérů nechce vzdát.

Rychlejší auto a velmi vyrovnaná jezdecká dvojice dostaly McLaren v letošním roce pod obrovský tlak, ale bodová sklizeň v posledních měsících – mohla být ještě bohatší – vynesla stáj z Wokingu až do čela šampionátu. Pro mnohé je v tuto chvíli rozhodnuto a Red Bull musí v první řadě bránit čtvrtý titul Maxe Verstappena, který má stále relativně komfortní náskok 59 bodů, ale Lando Norris se v Baku dokázal trochu dotáhnout i po startu z patnáctého místa.

“Když si porovnáte celkové hodnocení před začátkem víkendu a po jeho skončení, tak kolik bodů získal Lando na Maxe? Jsou to nějaké tři body,” řekl novinářům v Baku Christian Horner. “Stejně je frustrující, že jsme ho nedokázali porazit, zejména po Landově nevydařené kvalifikaci. Naštěstí pro nás nezískal hodně bodů. Musíme dále stavět na tom, co jsme se naučili. Před námi je stále mnoho závodů.”

V boji o jezdecký titul to momentálně vypadá, že Max Verstappen se doplazí za korunou a Lando Norri jej nestihne dohonit. V Poháru konstruktérů je však situace opačná. I když McLaren ztratil spoustu bodů, na Red Bull se dotáhl relativně rychle a nyní má dvacetibodový náskok. Helmut Marko už naznačil, že jeho tým vzdává boj o týmový titul, ale Horner chce pokračovat ve snaze.

“V Poháru konstruktérů jsme dnes utrpěli velkou ránu a už ztrácíme dvacet bodů. Nyní musíme útočit. Před námi je ještě sedm závodů a dva sprinty. Ve hře je spousta bodů a čekají nás odlišné okruhy, takže ještě není zdaleka konec,” prohlásil Horner.

Nemuselo to přitom skončit tak špatně. Sergio Pérez byl v úplném závěru v boji o druhé místo. I kdyby závod dokončil na pódiu, Red Bull by utrpěl ztráty, ale ne tak výrazné. Nakonec to však bylo ohromných 28 bodů (38 bodů získali Piastri s Norrisem, zatímco Verstappen zapsal jen 10). Z této ztráty se stáj z Milton Keynes už zřejmě nevzpamatuje a spíše bude muset bránit celkové druhé místo před Ferrari, které je 31 bodů pozadu.

“Je to frustrující, protože Checo měl skončit na pódiu – přinejhorším na třetím místě, ale pravděpodobně na druhém,” řekl Horner. “Ve skutečnosti mohl vyhrát, ale ztratil spoustu času za Alexem Albonem a poté i za Landem, který ho blokoval, díky čemuž si Oscar udržel pozici na trati. Nebýt toho, vyšel by mu undercut na Piastriho a předjel by Leclerca, takže je to frustrující.”

Související zprávy

Diskuze