logo F1zpravy.czF1online.sk

O druhé sedačce v RB se rozhodne po Singapuru, slibuje Marko

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2024

Liam Lawson nebo Daniel Ricciardo? Stáj VCARB patří spolu se Sauberem ke dvěma týmům, které ještě neoznámily jméno svého druhého pilota na sezónu 2025. Mattia Binotto slibuje, že tak učiní do konce září, Helmut Marko hovoří o období po závodě v Singapuru.

Právě na okruhu Marina Bay loni zazářil novozélandský mladík, když jako náhradník za zraněného Daniela Ricciarda získal své první dva body ve Formuli 1. Na stejném místě by měl padnout verdikt o budoucí jezdecké sestavě RB. Tým už na jaře potvrdil setrvání Júkiho Cunody, ale kdo se stane jeho týmovým kolegou? Bude to jeden z dvojice Daniel Ricciardo – Liam Lawson, i když podle medializovaných informací jsou ve hře „všechny možnosti“.

„Už máme představu. Počkejte do času po skončení závodu v Singapuru, pak vám můžeme něco prozradit,“ řekl poradce Red Bullu Helmut Marko. „Ujasníme vše, co bude následovat. Musíte si však počkat na skončení víkendu v Singapuru.“

To je však poměrně dlouhé období. Rakušan totiž neřekl „v Singapuru“, ale „po Singapuru“. Po tomto závodě však následuje třítýdenní přestávka, takže se čekání na oficiální oznámení může protáhnout do října. Marka oslovil také portál Motorsport.com a ten pro tento zdroj potvrdil, že oznámení přijde „někdy během přestávky mezi závody v Singapuru a Austinu“.

Je známo, že Lawson má v kontraktu klauzuli, podle níž mu Red Bull nejpozději v září musí najít místo, jinak o jeho služby navždy přijde. Pokud tedy nenahradí Ricciarda, může odejít kamkoli a v médiích už kolovaly spekulace o možném zájmu Audi, ale německá automobilka byla za poslední měsíce spojována s téměř každým jménem na přestupovém trhu.

Marko před několika měsíci v rozhovoru pro rakouská média sliboval, že Lawson „rozhodně bude v jednom z našich aut v příští sezóně“, ale tato slova následně vyvrátil Christian Horner, přestože potvrdil, že klauzule v Liamově smlouvě skutečně existuje. „Mohli bychom ho půjčit jinému týmu. Když nevyužijeme opci na Liamovy služby, bude před rokem 2025 volný,“ řekl šéf Red Bullu.

Související zprávy

Diskuze