logo F1zpravy.czF1online.sk

Hornerovi se nelíbila velkolepá prezentace Aston Martinu: Adrian si vždy dělá, co chce

Adrian Newey a Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2024

Adrian Newey oficiálně podepsal smlouvu s Aston Martinem a v březnu 2025 nastoupí do nového zaměstnání. Dnes však stále platí, že je smluvně vázán k Red Bullu. Přesto se objevil na velkolepé slavnosti přímo v továrně Aston Martinu. Zaměstnanci mají většinou smluvně zakázáno navštěvovat zařízení konkurenčních týmů, ale to Neweymu příliš nevadilo. Spíše to vadilo jeho brzy bývalému šéfovi Christianu Hornerovi.

Ten určitě také sledoval velkolepou prezentaci v Silverstonu. Soudě podle jeho reakce, kterou poskytl médiím v Baku, se mu příliš nelíbila. Považoval ji za „předčasnou“ a zřejmě se mu příliš nezamlouvala ani skutečnost, že ji Adrian (zjevně) nekonzultoval se svým stále ještě zaměstnavatelem.

„Aston přišel s velkolepým oznámením,“ řekl médiím Horner. „Adrian vždy dělal, co chtěl. Samozřejmě, pro jejich tým je to velká chvíle a rozhodli se to oslavit možná trochu předčasně, protože jeho kontrakt s Red Bull Racing ještě nevypršel.“

Šéfa Red Bullu podle jeho slov nepřekvapilo, že si Newey vybral Aston Martin. I když byl zpočátku spojován s Ferrari a zdálo se, že tentokrát je mu souzeno pracovat pro nejstarší tým ve Formuli 1, nakonec zakotví v Silverstonu. „Podle mě bylo časem stále jasnější a jasnější, že se vydá touto cestou, ne do důchodu nebo jiného týmu. Čeká ho velká výzva a bude smutné sledovat jeho odchod. Přejeme mu však jen to nejlepší,“ vzkázal Horner.

Newey patřil k základním pilířům úspěchů Red Bullu. Když Adrian opustil Williams, tento tým už nikdy nezískal titul. McLaren po jeho odchodu získal jeden. Jak to bude v případě Red Bullu? „Adrian je velmi kreativní a není jako průměrný designér. Tuším, že je poslední, kdo stále používá rýsovací prkno,“ řekl Horner.

„Je jedinečný v mnoha ohledech a myslím si, že Aston Martin bude chtít těžit z jeho obrovských zkušeností. Budu na něj vzpomínat jen v dobrém, strávili jsme spolu téměř dvacet let, prošli jsme si vzestupy i pády, ale díváme se do budoucnosti. Myslíme si, že jsme v dobré pozici,“ uvedl šéf Red Bullu.

Jaký bude Red Bull bez Neweyho?

Přesně toto je otázka, kterou si momentálně kladou všichni. Jak se Red Bull změní po odchodu Neweyho a dalších důležitých lidí? Je jasné, že odchod takové osobnosti pocítíte, ale může jeden člověk znamenat rozdíl mezi vítězstvím a porážkou? Ne, protože Ferrari, Mercedes a další dokázali vyhrávat i bez Neweyho, ale s ním máte k vítězství o něco blíž.

„V roce 2014 byl velmi blízko k odchodu a od té chvíle jsme se museli ujistit, že budeme připraveni na jeho případný konec a štafetu převezme někdo jiný,“ řekl Horner pro televizi Sky. „Rozhodl se pro Aston Martin, kde mu nabídli podíl a, pokud tomu správně rozumím, i řízení celé struktury. Stále cítí, že má motivaci pro takovou práci.“

„Náš život však pokračuje dál. Máme skvělý tým s velkou silou a hloubkou. Ani Manchester United nepřestal vyhrávat po odchodu Erica Cantony,“ dodal Angličan.

Související zprávy

Diskuze