logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc o Neweyho odmítnutí: Nejsem zklamaný

Adrian Newey sleduje monopostu Ferrari
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 9. 2024

Během posledního týdne zhasl i poslední plamínek naděje, který tifosi živili, že Adrian Newey by přece jen mohl zakotvit v Maranellu. V úterý tento plamínek definitivně sfoukl Aston Martin, když na tiskové konferenci oznámil Neweyho příchod. Scuderia může už jen litovat, že se nedokázala s nejúspěšnějším konstruktérem F1 dohodnout, ale její piloti se ve čtvrtek při otázkách o Neweym drželi statečně.

Lewis Hamilton na začátku roku prohlásil, že Adrian Newey je na vrcholu žebříčku lidí, se kterými by chtěl pracovat. Po přestupu do Ferrari a problémech v Red Bullu mohl věřit, že se toho skutečně dožije a možná v jeho monopostu přidá ještě další mistrovský titul.

„Myslím si, že všichni by chtěli pracovat s Adrianem,“ řekl Lewis Hamilton při první příležitosti po oznámení Neweyho budoucího působiště. „Bylo by to hezké, ale je to jen jeden člověk.“

„Nejvíc mě těší, že budu pracovat s celým týmem lidí, kteří jsou zapálení a už dlouho nezažili žádné velké úspěchy — alespoň z hlediska šampionátu. Připojit se k nim a vydat se společně na tuto cestu bude skvělé,“ pousmál se sedminásobný šampion.

Ferrari, kterému se nepodařilo Neweyho přilákat, nyní opakuje, že je to jen jeden člověk a co přece může jeden člověk dokázat? Inu, u Neweyho rozhodně neplatí, že by jeho příchod byl jen o jednom člověku. Geniální konstruktér je jako magnet na talenty; kromě toho, že může z Red Bullu přivést další odborníky, jeho přítomnost má moc přitáhnout i mnoho talentovaných mladých inženýrů, kteří se u něj chtějí učit a ukázat, dokonce i s ochotou pracovat za menší plat. Doposud z tohoto přílivu mladé krve těžil Red Bull, nyní to bude Aston Martin.

Co na výsledek Neweyho rozhodnutí říká Charles Leclerc? „Nejsem zklamaný,“ ujistil Monačan, kterého vyzpovídala britská Sky Sports. „Zklamaný bych byl, kdybychom se o to nepokusili a nejednali bychom s Adrianem. Jako tým jsme s Adrianem jednali. Nakonec se rozhodl. Zcela respektuji Adrianovu volbu jít někam jinam.“

„Ve Ferrari jsme si vždy vážili více skupiny než jednotlivce,“ poznamenal vítěz letošních závodů v Monaku a Monze. „Samozřejmě, Adrian Newey je Adrian Newey a je úžasné, čeho všeho dosáhl. My ve Ferrari však máme vynikající osobnosti. Mnohem více věřím celé skupině. Jsem si jistý, že máme ten správný tým, abychom se vrátili na čelo.“

Adrian Newey na podzim loňského roku uvedl, že by velmi rád pracoval s Ferrari, Lewisem Hamiltonem a Fernandem Alonsem. Mohl si splnit dva sny ze tří, ale nakonec dal přednost projektu Lawrence Strolla, který ho na rozdíl od Ferrari byl ochoten zasypat zlatem a ukázal mu, jak moc o něj stojí.

„Respektuji Adrianovo rozhodnutí. Bude pracovat po boku jednoho z jeho nejoblíbenějších jezdců, kterým je Fernando Alonso, a přeji mu všechno dobré. Doufám však, že Ferrari bude mít navrch,“ vzkázal Leclerc.

Související zprávy

Diskuze