logo F1zpravy.czF1online.sk

Wolff nepustí Antonelliho do Williamsu. Ve hře jsou Schumacher a Lawson

Mick Schumacher
© Renault SAS
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2024

Logan Sargeant si svým místem nemůže být jistý. V padoku sílí spekulace, že by ho vedení Williamsu mohlo již brzy nahradit perspektivnějším jezdcem, který do týmové pokladny přinese nějaké body. Skloňují se zejména dvě jména, ale Kimi Antonelli mezi nimi chybí.

Páteční nehoda mohla být posledním hřebíkem do rakve Logana Sargeanta. Zničil totiž celou jednu sadu vylepšených komponentů, které bude třeba znovu vyrobit a zafinancovat z letošního rozpočtu. Vzhledem k tomu, že Sargeant dosud nedokázal ani jednou bodovat, Jamese Vowlese to může brzy přestat bavit. Podle německého AMuSu se však rozhodl nepřijímat žádné rozhodnutí v zápalu emocí, a tak se s největší pravděpodobností rozhodne v nejbližších dnech.

Jaké má ovšem James Vowles možnosti? Mohlo by se zdát, že pro všechny strany by bylo výhodné, kdyby Andrea Kimi Antonelli absolvoval svůj debut ve Formuli 1. Williams by mohl dostat jistou kompenzaci jako odběratel pohonných jednotek, Antonelli by zase nasbíral závodní zkušenosti, aniž by byl pod obrovským tlakem, který ho v Mercedesu nemine.

Toto Wolff však v neděli vyloučil, že by byl ochoten Williamsu zapůjčit Andreu Kimiho Antonelliho. „To se nestane,“ prohlásil šéf stříbrných šípů, který pro něj má jiný plán a James Vowles o tom ví, protože vedou „transparentní rozhovory“. „James přispěl ke Kimiho vývoji a k tomu, že jsme ho objevili. Myslím si však, že nejlepší pro něj bude pokračovat v programu, jak jsme se rozhodli, testovat starší monoposty a jezdit ve F2. Budeme ho sledovat, jak to půjde, místo toho, abychom tento plán narušili a poskytli mu příležitost jezdit za Williams. Takto jsme se rozhodli.“

Vowles však podle dostupných informací rozšířil své pátrání a prozkoumal, kteří jezdci by přicházeli v úvahu. Jedním z nich je Mick Schumacher, který je v současnosti rezervním jezdcem Mercedesu. Menším problémem je, že Schumacher má před sebou ještě zbytek sezóny ve WEC a dva podniky termínově kolidují se závody v Ázerbájdžánu a Brazílii.

Pro Micka Schumachera je však Formule 1 na prvním místě, a tak lze očekávat, že by ji upřednostnil. Toto Wolff je nakloněn možnosti, že se ještě představí v nejprestižnější motoristické třídě. „Velmi doufám, že Mick dostane šanci, protože jsme ještě neviděli skutečného Micka. Vyhrál F4, F3, F2, a když pak v F1 podáváte výkony pod svými možnostmi… Myslím si, že si zaslouží šanci. Budeme držet palce při této příležitosti s Williamsem, ale toto rozhodnutí je na Jamesi Vowlesovi.“

Kromě Schumachera přichází v úvahu také Liam Lawson, kterému Red Bull stále hledá sedačku pro příští rok. Rudí býci by ho mohli Williamsu zapůjčit, prověřit si jeho aktuální formu a před následující sezónou se rozhodnout, jestli ho neposadí do jednoho ze svých monopostů.

Christian Horner je otevřený takové dohodě s Williamsem za jistých okolností. „Záleželo by to na podmínkách a zda bychom ho v případě potřeby mohli mít rychle zpět. Pokud by však potřebovali jezdce na následující víkend, tak bychom tomu byli otevření. To je ovšem otázka na Williams, ne na nás.“

Kromě těchto dvou jmen může Williams ještě uvažovat o mladících. Jacka Doohana svému konkurentovi z Alpinu zřejmě nebude chtít vychovávat, ale například rezervní jezdec Aston Martinu Felipe Drugovich by mohl přispět i nějakou částkou do týmové pokladny. Kromě toho má Williams i svého vlastního juniora Franca Colapinta, který v současnosti závodí ve Formuli 2 a má za sebou i jeden volný trénink v monopostu Williamsu. Jeho nedostatek zkušeností však situaci Williamsu nemusí vůbec vyřešit.

Související zprávy

Diskuze