logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner se obořil na reportérku Sky: A koho byste posadila do auta vy?

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2024

Sergio Pérez zůstane pilotem Red Bullu po zbytek sezóny. Dalo se očekávat, že toto rozhodnutí přinese Christianu Hornerovi ještě nejednu horkou chvíli. První přišla už v pátek před mikrofonem televize Sky, tedy dříve, než Pérez stihl zklamat celý tým a všechny jeho fanoušky dalším hrozným výsledkem.

Christianu Hornerovi není co závidět. Za posledních osm měsíců se otřásla v základech jeho pozice a s ní i vše, co za dvacet let v Red Bullu vybudoval. Angličanovi se s vypětím všech sil podařilo odrazit všechny útoky, ale ztráty byly nesmírné. Ze všeho nejvíc potřeboval, aby sezóna 2024 proběhla hladce, ale pravý opak se stal skutečností a diskuse o jezdecké sestavě Red Bullu vyvolává otázky sahající až do nejvyšších struktur vedení společnosti.

Nemůžeme se tomu však divit. Rozhodnutí ponechat si Sergia Péreze jen málokdo pochopil a Hornerovi nezbyla jiná možnost, než se tvářit, že šlo o dokonale racionální volbu. „Před námi je ještě deset závodů a spousta bodů,“ řekl Horner. „Vyhráli jsme sedm ze čtrnácti velkých cen, devětkrát jsme se kvalifikovali na prvním místě a vyhráli jsme dva sprinty.“

„Týmy se však vyrovnaly a my budeme potřebovat, aby obě auta běžela na plný výkon. Tento víkend je důležitý jako všechny ostatní před koncem sezóny,“ dodal Horner.

Angličan dostal v této sezóně nejednu těžkou otázku a zdá se, že si zvolil strategii bagatelizování problémů a opakovaného vyzdvihování úspěchů. Je však jasné, že Red Bull někde udělal chybu. Od samotných členů týmu zaznělo, že vylepšení nefungovala, auto v některých oblastech nenaplnilo očekávání a zvolený koncept nemusí být správný.

„Líbí se mi, že vedeme oba šampionáty, máme nejvíc vítězství a pole position, ale přesto se ptáte, co se pokazilo,“ řekl stále podrážděnější Horner. Ten čelil v předmětném rozhovoru hned třem dámám – Natalie Pinkhamové, Naomi Schiffové a Bernie Collinsové – a ty mu rychle připomněly, že v posledních pěti velkých cenách Red Bull pokaždé ztrácel body na McLaren.

„Důvodem bylo, že jsme neměli obě auta tam vpředu a jsme si toho dobře vědomi. Dostali jsme tresty za výměny motorů a také jsme vypadli ze závodů. Je nám více než jasné, co potřebujeme udělat, abychom to otočili, a my to také otočíme,“ slibuje šéf Red Bullu.

Věřte nebo ne, až v tuto chvíli se rozhovor překlopil do té nepříjemné části. Pinkhamová se ho totiž zeptala, proč dostal Pérez více času vzhledem k důležitosti bodování s oběma auty.

„A koho byste posadila do auta vy?“ zeptal se dost rozladěný Horner.
„Já nejsem šéfka Red Bullu,“ kontrovala Pinkhamová.
„Za koho byste ho vyměnila? Proč byste ho vyměnila?“ bojoval za svého jezdce Horner způsobem, o jakém se Alexi Albonovi či Pierrovi Gaslymu mohlo jen zdát.
„Proč se to snažíte otočit na mě?“ odpověděla Pinkhamová defenzivně.
„Vy jste se ptala,“ odpověděl šéf Red Bullu se zvláštním úsměvem.

„Víme, co Checo dokáže. Dobře to víme, vždyť na začátku sezóny bodoval a získal čtyři pódia z pěti závodů. Myslím si, že mu chybí sebedůvěra a upadl do poněkud negativní spirály. Doufejme, že během letní přestávky si dopřál potřebný restart. Čekají nás tratě, na kterých už dokázal vyhrát – v Ázerbájdžánu vyhrál sprint i závod, v Singapuru zapsal krásné vítězství po souboji s Charlesem Leclercem v proměnlivých podmínkách a byl velmi rychlý v Monze,“ vyjmenoval Pérezovy úspěchy Horner.

Za tu dobu létalo éterem několik spekulací o tom, proč Red Bull podrží a podržel Péreze. Mluví se o mexických penězích, prodejích v Latinské Americe, angažovanosti Liberty Media a také o jednoduchém nedostatku alternativ. Cunodu odmítli, Ricciardo zklamal a Liam Lawson je příliš nezkušený. Nikdo jiný není k dispozici. Ať už ale pravda leží kdekoliv, Hornerova odpověď na tuto otázku musí být jen jedna.

„Ne, rozhodně to není o jeho domácím závodě v Mexiku, ale o výkonnosti. Máme dva jezdce a oběma věříme. Z našich pilotů je Checo nejschopnější doručit nejlepší výsledky. Kdybychom o tom pochybovali, tak to změníme,“ prohlásil Horner.

Související zprávy

Diskuze