logo F1zpravy.czF1online.sk

Montoya: Kdybych se dnes ocitl v F1, rychle by mě vyhodili

Juan Pablo Montoya
© X/Juan Pablo Montoya
Milan Kubala
Milan Kubala17. 8. 2024

Juan Pablo Montoya sice ve Formuli 1 odjel jen šest sezón, ale titulky novin plnil velmi často. Díky svému agresivnímu jezdeckému stylu a neméně agresivnímu stylu komunikace se na něj vzpomíná ještě dnes. Možná i proto, že dnes už nic takového ve Formuli 1 není přípustné.

Juan Pablo Montoya v posledních letech provází na okruzích F1 svého syna Sebastiána, který závodí ve Formuli 3. Pokud máte štěstí a objednáte si prohlídku okruhu, vaším průvodcem se tak může stát i slavný kolumbijský závodník a vítěz sedmi Velkých cen.

Jako průvodce má možnost vyprávět různé příhody z padoku, což prý velmi rád dělá. Fanoušci totiž na mnohé z nich reagují překvapeně. Zejména v dnešní době si některé věci ani neumí představit.

Formule 1 je dnes úplně jiná, uvědomuje si Juan Pablo Montoya. „Sport se velmi změnil. Netýká se to jen mě,“ říká pro gpblog.com a zavzpomínal si například na VC Monaka 2005. Možná si ještě vybavíte nehodu, kterou způsobil v Beau Rivage, a komisaři ho za ni odsoudili ke startu z konce startovního pole.

„V tréninku jsem jezdil mnohem, mnohem pomaleji, než by bylo nutné, a brzdil jsem nějakých 180 metrů za Beau Rivage,“ připomněl incident ze čtvrtého monackého tréninku, který vedl k řetězové nehodě.

Jeho nečekané brzdění rozhodilo Jacquese Villeneuvea za ním, který se lekl a zezadu narazil do monopostu Davida Coultharda. V této řetězové nehodě se ocitl také Ralf Schumacher. Montoya dnes žertuje, že z Beau Rivage se tehdy stalo „Beau Ravage“ (v překladu spoušť, pozn. red.).

„Když si vzpomenu na některé věci, které jsem udělal, zejména na Monako v roce 2005, tak vím, že velmi rychle bych se ocitl mimo F1, kdybych něco takového udělal dnes,“ směje se Montoya, který byl známý i štiplavými poznámkami v médiích či jinými neplechami. Příběhů je na rozdávání, baví se. „Je jich hodně.“

Podobné incidenty či kontroverzní prohlášení si dnes piloti v F1 nemohou dovolit, míní Montoya. „Když jsme vyrůstali, všechno bylo úplně jiné. Nebyl jsem to jen já, byli to všichni. Každý tehdy závodil s jinou mentalitou. Byl to velmi kulturní sport, teď je to trochu jiné.“

Inu, a velmi „kulturní“ mají být i jeho prohlídky trati. I analýza současných událostí ve Formuli 1 je návštěvníkům podávána tradičním montoyovským nefiltrovaným stylem. „Některé věci se nezměnily,“ směje se.

Diskuze