logo F1zpravy.czF1online.sk

Brown kdysi s Hornerem vycházel, ale „když překročili rozpočtový strop, jen se vymlouval“

Lando Norris pred Maxom Verstappenom
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Nahradí Tota Wolffa jako největšího rivala Christiana Hornera šéf McLarenu Zak Brown? Po kolizi mezi Maxem Verstappenem a Landem Norrisem v Rakousku se do toho americký byznysmen se svým týmem pořádně opřel a na adresu Red Bullu zazněla tvrdá kritika. Ta však podle Browna sahá až do roku 2022.

Kalifornský rodák byl jedním z největších zastánců rozpočtového stropu. Když ho Red Bull v roce 2021 (FIA zveřejnila svá zjištění až na podzim 2022) překročil, Browna to podráždilo, ale prý ani zdaleka ne tak, jako následná reakce Christiana Hornera a spol. McLaren a jeho šéfové tehdy nepožívali na roštu dostatečný respekt a jejich hlas nebyl slyšet tolik jako slova bossů Mercedesu či Ferrari.

Dnes se však situace diametrálně změnila a je to právě McLaren, který Red Bullu šlape na paty. Když se tedy Brown ozve na adresu svého největšího soupeře, všichni pořádně nastraží uši. „Christiana znám asi pětadvacet nebo třicet let. Závodili jsme proti sobě (v roce 1994 v britské Formuli 3, pozn. red.). Řekl bych, že jsme spolu vycházeli,“ vzpomíná dnes šéf McLarenu pro BBC.

„Věřím v transparentnost; věřím, že když se něco pokazí, je třeba zvednout ruku a přiznat chybu. Když překročili rozpočtový strop, slyšel jsem jen výmluvy. Nikdy jsem neslyšel: ‚Udělali jsme chybu.‘ Byly to jen výmluvy a žádné převzetí odpovědnosti,“ prohlásil Brown.

„Když někdo překročí rozpočtový strop a nevypadá, že k tomu přistupuje vážně, poškozuje tím integritu a základy našeho sportu. Pro mě to není osobní, prostě chráním Formuli 1,“ vysvětlil boss McLarenu.

Možná se jednou na tuto epizodu bude vzpomínat jako na začátek rivality mezi Brownem a Hornerem. Podobně jako si Horner s Wolffem skákali do vlasů na počátku hybridní éry, když se Red Bull ocitl s výkonnostně i kvalitativně poddimenzovaným motorem Renault a neměl absolutně žádnou šanci vyzvat Mercedes.

„Když vidím něco, co není v souladu s našimi hodnotami, budu o tom mluvit, protože podle mě je důležité, aby lidé pochopili naše stanovisko. Uvědomuji si, že to nemusí být vždy populární, nebo že si tím nezískám přátele v boxové uličce, ale pokud jsem přítelem McLarenu, našich fanoušků a našich partnerů, to je pro mě nejdůležitější,“ vzkázal Brown.

Související zprávy

Diskuze