logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Hornera měl McLaren v Maďarsku nechat vítězství Norrisovi

Christian Horner a Lando Norris
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

Když Red Bull pod vedením Dietricha Mateschitze vstupoval do Formule 1, dušoval se, že s jeho jezdci bude vždy zacházeno stejně a budou mít stejnou příležitost. Tým tuto „legendu“ živil dlouhá a dlouhá léta. Dokonce i v souboji Maxe Verstappena se Sergiem Pérezem tvrdil ústy Christiana Hornera, že oba muži mají stejné šance. Přesto boss Red Bullu po Maďarsku prohlásil, že McLaren udělal chybu, když neobral Oscara Piastriho o jeho první triumf.

Politika jasné týmové jednotky byla vždy jaksi proti srsti stáje z Milton Keynes. V posledních letech si vlastně ani žádnou nemusela vybírat, protože Max Verstappen měl v souboji s týmovými kolegy takovou převahu, že se s Gaslym, Albonem či Pérezem zřídka setkal na trati, natož ještě v bitvě o vítězství.

I když by se to zesnulému Didimu určitě nelíbilo, podle Hornera se měl McLaren v Maďarsku zachovat naprosto bezohledně a ponechat vítězství Norrisovi. „Lando je zkušený závodník a, předpokládám, že i týmová jednička. Je standardní praxí, že vedoucí jezdec má při zastávce v boxech přednost a snadno mohli zastavit jako prvního Oscara,“ prohlásil šéf Red Bullu pro televizi Sky.

„Oni poskytli Landovi undercut, takže je jasné, že ho chtěli dostat před Oscara. Když však jezdce dostanete dopředu, těžko od něj můžete žádat, aby vrátil pozici týmovému kolegovi. Co když na konci sezóny prohrají boj o titul o sedm bodů? Na konci dne se počítá každý bod. Rozličné týmy závodí různým způsobem, ale Lando je nejbližším pronásledovatelem v boji o šampionát a dříve či později musíte vsadit na jednoho koně,“ prohlásil Horner.

I když Red Bull vždy tvrdil, že nemá týmovou jedničku, Mark Webber a Daniel Ricciardo opustili stáj právě kvůli neshodě mezi stanoviskem v médiích a realitou. Připomínáme, že McLaren kritizuje tentýž člověk, který v roce 2022 řekl: „V našem týmu nemáme de facto jezdeckou jedničku. V podstatě je to pilot, který se nachází vpředu.“ Příkladů podobných vyjádření bychom od roku 2005 našli nespočet, ale Horner, pravděpodobně ve snaze rozhodit nejbližšího pronásledovatele v boji o titul, kritizuje McLaren za přístup a připomíná mu jeho chybu.

Sám přitom má dost problémů pod vlastní střechou a i na tyto otázky odpověděl televizi Sky. Kromě toho, v Belgii bude na startu nedělního závodu výše Sergio Pérez, tak uvidíme, zda dostane preferovanou strategii. V Red Bullu si však po Maďarsku museli uklidit před vlastním prahem. Jejich virtuální jezdecká jednička v Budapešti zkritizovala celý Red Bull a virtuální dvojka podepisovala v posledních dvou měsících spíše účty za opravy než bodové zisky.

„Nechcete, aby lidé volili konzervativní strategii ze strachu, že když udělají chybu, někdo jim ukousne hlavu. Každý v našem týmu Maxe zná, víme, jak reaguje a toto byla voda na mlýn pro jeho povahu. Víme, že to řekne. Kdybychom mu mohli vypnout vysílačku, tak to uděláme, ale to by bylo proti pravidlům,“ řekl Horner, který se prý po závodě v Maďarsku ani nesnažil navázat komunikaci se svým jezdcem.

„V tom okamžiku by to bylo naprosto zbytečné,“ pokroutil hlavou šéf Red Bullu. „Max jezdí se srdcem, jezdí s obrovskou vášní a jen byste ji tím rozdmýchali. Jednoduše ho necháte, aby to ze sebe dostal, ale on se velmi rychle zase uklidní. Už večer na letišti byl naprosto klidný. Každý pilot je jiný. Takový Oscar Piastri neřekne ve vysílačce ani slovo, ale s Maxem máte postaráno o zážitky.“

Související zprávy

Diskuze