logo F1zpravy.czF1online.sk

Tento víkend si Checo musí počínat dobře, varuje Horner

Sergio Pérez a Christian Horner
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

Red Bull čelí v Belgii největšímu tlaku za poslední dva roky. S neuspokojivými výsledky Sergia Péreze a penalizací Maxe Verstappena je 51bodový náskok týmu v Poháru konstruktérů ve velkém ohrožení. McLaren má velkou příležitost k dalšímu přiblížení a nyní je více než kdy předtím důležitý výsledek Sergia Péreze. Svého svěřence vyzval ke zlepšení i jeho šéf Christian Horner.

Spekulace o další budoucnosti mexického závodníka jsou široce známé. Checo je vytrvale popírá, snaží se tvářit sebejistě a několikrát odmítl, že by výkony a výsledky v Maďarsku a Belgii mohly zpečetit jeho budoucnost ve Formuli 1. Naopak jeho šéfové Christian Horner a Helmut Marko naznačují něco jiného.

Zatímco spekulace o Pérezově budoucnosti dosud poháněl hlavně Marko, ve Spa se přidal také šéf Red Bullu. „Checo má budoucnost ve vlastních rukou,“ prohlásil Horner v Belgii. „Tento víkend si musí počínat dobře a potřebujeme od něj body do Poháru konstruktérů, protože McLaren v posledních pár závodech výrazně snížil ztrátu. Potřebujeme, aby se vrátil do formy z prvních čtyř nebo pěti velkých cen.“

Boss Red Bullu pokračoval a jmenoval všechny potenciální kandidáty na místa v týmech ve vlastnictví výrobce energetických nápojů. Trochu nepříjemně tím Pérezovi připomněl, že na jeho sedačku si brousí zuby celý zástup zájemců. „V následujících jedenácti závodech potřebujeme ubránit konstruktérský titul a potřebujeme body do obou šampionátů,“ prohlásil Horner.

„Samozřejmě, kromě toho investujeme do mladých talentů, máme Lawsona, ve Formuli 2 je Hadjar, ve Formuli 3 Lindblad. Musíme se dívat i na dlouhodobou budoucnost, ale v té krátkodobé je naším pilotem Checo. Potřebujeme, aby se vrátil do formy z úvodu sezóny,“ zopakoval Horner.

Ten se věnoval i svému největšímu esu. Max Verstappen zažil v Maďarsku víkend plný emocí a frustrace. Red Bull tratil nejen v konstruktérském šampionátu, ale také v tom jezdeckém. Navíc v Belgii tým vymění Nizozemci spalovací motor a v neděli odstartuje přinejlepším z jedenáctého místa. Ve stále vyrovnanějším poli tak nemá bůhvíjakou vyhlídku na vítězství.

„Samozřejmě, bude mnohem těžší se probojovat dopředu, protože jednotlivé monoposty jsou nyní vyrovnanější. Pole nedělí rozestupy jako loni nebo před dvěma lety. Rozhodli jsme se však pro Spa, protože tady je předjíždění jednodušší než v Zandvoortu nebo v Monze,“ vysvětlil Horner.

Šéfa Red Bullu se ptali i na dohru po Maďarsku. Je jasné, že Verstappena přemáhaly emoce. Už dlouho jsme ho neviděli tak rozčileného. Přestože je Max obvykle velmi emotivní, v Budapešti to posunul ještě na další úroveň. Jeho šéf to však nevidí obzvlášť tragicky.

„Max je velmi odhodlaný a už od prvního kola jím lomcovaly emoce. V dalším průběhu se situace ještě zhoršovala. Strategie se opírala o předjíždění, ale to bylo v Maďarsku náročnější, než jsme předpokládali,“ vysvětlil Horner.

„Jsem si jistý, že kdybyste dali fotbalistovi mikrofon, slyšeli byste slova nevhodná pro mladší diváky. Ve Formuli 1 se však vše vysílá. Maxe při jízdě pohánějí emoce a právě to z něj dělá tak výjimečného jezdce,“ dodal šéf Red Bullu.

Související zprávy

Diskuze