logo F1zpravy.czF1online.sk

Villeneuve by nevzal Péreze ani do Williamsu

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2024

Sergio Pérez se i v Maďarsku pohyboval po velmi šikmé ploše. Už při příjezdu do Budapešti měl mexický závodník na svých bedrech větší tlak než kdykoli předtím, ale ten se ještě zvýšil po další zbytečné nehodě v kvalifikaci a startu ze šestnáctého místa. Momentálně probíhají horečnaté diskuse, zda Red Bull vyhodí Péreze během letní přestávky. Pokud by se to stalo, podle Jacques Villeneuve říká, že si bude jen s obtížemi hledat práci ve Formuli 1.

Kdyby Red Bull vyhodil Sergia Péreze, najde si místo jinde? Nuže, na roštu je mnoho týmů, které by využily jeho zkušenosti. Obzvlášť znalost monopostů RB18, RB19 a RB20 mohou být pro stáje středu pole nesmírně cenné, ale podle mistra světa z roku 1997 je dnes Pérez na přestupovém trhu téměř bezcenný.

„Sergio Pérez ukázal, že už není schopen vyhrát příliš mnoho závodů, pokud nějaký vůbec vyhraje,“ prohlásil Villeneuve, kterého cituje britský The Independent. „Williams potřebuje výjimečného jezdce, který by tým posunul na další úroveň, ale Pérez jím podle mě není.“

Villeneuve má naprosto jasno v tom, co by dělal na místě mužů jako James Vowles či Andreas Seidl, kteří se své týmy snaží vymanit ze středu pole a zařadit je mezi nejlepší. Boss Williamsu dal svůj zájem o Carlose Sainze veřejně najevo, ale samotný španělský závodník ještě doufá, že šance na přestup do některého z top týmů není definitivně ztracena. Zvolil tak vyčkávací taktiku, která má svá rizika, ale může přinést ovoce.

„Udělal bych všechno, co je v mých silách, abych podepsal smlouvu s Carlosem Sainzem. Nabídl bych mu horu peněz a pětiletý kontrakt s cílem vrátit Williams mezi vítěze. Pokud je nějaký tým ochoten investovat takové peníze, tak Sainze přesvědčí jeho vize a plán,“ řekl Villeneuve.

Mexický závodník však našel trochu nečekaného obhájce. Když se na okruhu s televizí Sky objeví Nico Rosberg, obvykle nerozdává jezdcům a týmům bonboniéry, ale slova kritiky. Mistr světa z roku 2016 dobře ví, jaké to je čelit talentovanějšímu a rychlejšímu týmovému kolegovi. Mnohým dodnes slouží jako dobrý příklad toho, že to můžete dokázat, ale musíte se vzdát úplně všeho.

„Je to velmi obtížné. Upadnete do obrovské negativní spirály, máte proti sobě jednoho z nejlepších jezdců všech dob a začnete o sobě pochybovat. Kromě toho přibude i tlak médií. Na tiskové konferenci se posadí padesát lidí a všichni se ptají, jestli vás vyhodí,“ řekl empaticky Rosberg.

Související zprávy

Diskuze