logo F1zpravy.czF1online.sk

Když Red Bull přestane vyhrávat, otevřou se trhliny, říká Brown

Max Verstappen a Lando Norris2
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2024

I když se Red Bullu minimálně na trati daří odrážet útoky soupeřů a udržovat si náskok v čele obou šampionátů, tento tým musí jednat, protože skvěle rozjetá sezóna se mu vymyká z rukou. Soupeři kolem lídra šampionátu krouží jako hejno hladových supů připraveni vzít si lehkou kořist. Ke zvyšování tlaku se přitom nebojí použít média, jak ukázal i šéf McLarenu Zak Brown.

Po kolizi Maxe Verstappena s Landem Norrisem v Rakousku se zástupci stáje z Wokingu ozvali pořádně hlasitě. I když je McLaren další tým, který se jen s viditelnými obtížemi učí bojovat v čele, využije každé příležitosti k preventivnímu úderu. Red Bull je na trati zatím bezvadný, ale v zákulisí má Christian Horner plné ruce práce.

Adrian Newey je na odchodu, Sergio Pérez podává příšerné výkony krátce po podpisu nové smlouvy, Mercedes nadále láká Verstappena, jehož otec dává veřejně najevo svou nenávist k bossovi Red Bullu. Nejhorší však je, že první slabiny ukazuje i monopost, který se zlepšuje jen velmi pozvolna. Podle šéfa McLarenu Zaka Browna se všechny tyto problémy ještě neprojevily a ukáží se až časem.

„Myslím si, že tento neklid se projeví ve střednědobém až dlouhodobém horizontu. Podívejte se například na Adriana Neweyho. Tohle auto vzniklo loni, když šlo všechno jako po másle,“ prohlásil Brown.

„Jde spíše o rok 2026, nové motory a události na jezdeckém trhu – potenciální nestabilita se může projevit právě v těchto oblastech. Vítězství drží všechno pohromadě, ale když se jejich sbírání stává stále náročnějším, mohou se objevit trhliny ve vztazích uvnitř týmu,“ dodal americký byznysmen.

Tyto skutečnosti však platí i o McLarenu. Rok 2026 je rozhodně velkou neznámou pro všechny. Změní se motory i auta, takže sezóna 2025 může být ve skutečnosti poslední velkou příležitostí pro mnohé. Uvědomuje si to také Brown, který zároveň ví, že v dostihu je hned několik koní.

„Myslím si, že v příštím roce nás čeká sezóna epických rozměrů. V souboji o titul se mohou ocitnout až čtyři týmy. Bylo by přitom naivní vyloučit i ty, kteří momentálně nepatří mezi čtyři nejlepší, protože vidíme, jak rychle se věci mohou změnit. Každý používá velmi podobnou technologii, takže neexistuje důvod, proč by i ostatní nemohli napodobit náš počin z loňského roku,“ dodal Brown.

Související zprávy

Diskuze