logo F1zpravy.czF1online.sk

V Red Bullu uvažují, kde bude nejvýhodnější přijmout Verstappenův trest

Max Verstappen na štartovom rošte
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala14. 7. 2024

Selhání jednotky MGU-K v Kanadě udělalo Red Bullu škrt přes rozpočet. Červení býci tak už před letní přestávkou musí uvažovat nad tím, kde přijmou penalizaci za nasazení komponent nad rámec povolené alokace.

Max Verstappen měl v Montrealu velkou smůlu. Červení býci před začátkem pátečního programu nasadili nové komponenty pohonné jednotky, ale hned ve druhém tréninku se objevily technické problémy. K odpisu je zejména jednotka MGU-K, která nakonec zvládla jen pár kol.

Red Bull ji nutně bude muset nahradit a je možné, že to přijde už před letní přestávkou v Belgii. Okruh ve Spa-Francorchamps patří mezi ty naprosto nejlepší k předjíždění v kalendáři. Max Verstappen zde například v roce 2022 startoval ze čtrnáctého místa, ale už po osmi kolech byl na pódiu. Nakonec velkou cenu vyhrál.

„Jsem si jistý, že v jednu chvíli budeme muset Maxovi nasadit extra motor. Otázkou je jen to, kdy se pro to strategicky rozhodneme,“ potvrdil Christian Horner. „Společně s Hondou na tom budeme pracovat, ale penalizaci se nedokážeme vyhnout.“

Max Verstappen to však už v této sezóně nebude mít tak jednoduché jako loni či v roce 2022. Red Bull má mnohem silnější soupeře, kteří už v závodě dokáží rychlostně konkurovat i monopostu RB20. Můžeme se proto těšit na napínavý zbytek sezóny.

„Myslím si, že Formule 1 v této chvíli ani nemůže být na tom lépe,“ těší se z napínavých velkých cen Horner. „Na posledních pěti-šesti závodech jsme viděli Lewise, Landa, Maxe, Charlese Leclerca [na nejvyšším stupínku vítězů]. Celé se to mění a Max je jediný jezdec, který dokáže být konzistentně ve hře.“

V dosavadním průběhu sezóny jsme viděli už šest vítězů během dvanácti velkých cen. Z tohoto pohledu je to nejzajímavější vývoj od sezóny 2012, kdy jich bylo dokonce osm.

„Na fanoušcích vidíte, že se daří. Jsem si jistý, že Lewisovo vítězství před domácím publikem bylo velmi oslavované. Když jsme loni vyhrávali o 30-40 sekund, bylo to méně stresující. Je to však zvláštní, protože když vyhráváte s takovým náskokem, koncentrujete se na spolehlivost a další věci. Nyní nemáte šanci myslet na spolehlivost, protože jdete na plný plyn,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze