logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner: Checo ví, že toto je neudržitelné

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2024

Pokud se někomu v šesti velkých cenách podaří nasbírat šestnáct bodů, je to docela dobrý výkon na jezdce ze středu pole. To je však vizitka Sergia Péreze, který má pod zadkem Red Bull RB20, v tuto chvíli lídra průběžného pořadí konstruktérského šampionátu. Christian Horner konstatuje, že je třeba začít sbírat body.

K holandským médiím se po víkendu přidal i portál motorsport.com, který potvrzuje informace o výkonnostní klauzuli ve smlouvě Sergia Péreze. Zdroje se tedy shodují: Pokud Pérez po VC Belgie bude ztrácet více než 100 bodů na Maxe Verstappena, Red Bull má právo rozvázat s ním smlouvu.

Zda ji využije, bude ho mít kým a bude ho chtít někým nahradit, však už není tak jednoznačné. Je pravděpodobné, že Pérezovi k udržení se v týmu postačí i dva normální soutěžní víkendy, na kterých bude útočit na pódium. Nelze totiž říci, že by měli červení býci přetlak lepších alternativ.

“Je frustrující, když obě vaše auta společně nepodávají dobrý výkon,” popisuje atmosféru v týmu Christian Horner. “Přijít o Checa v první části kvalifikace bylo zklamání. První trénink zmeškal, protože jezdil Isack Hadjar. Druhý trénink byl v jeho podání slušný. Měl být někde kolem první šestky, ale pak jsme o něj přišli v Q1. Je to velmi frustrující.”

Red Bull se pokusil ze Silverstonu vytěžit alespoň něco a Pérezovi nasadil několik nových komponent pohonné jednotky. To je ovšem jeden z mála pozitivních momentů VC Velké Británie. “Tento víkend mu nic nevyšlo. V závodě jsme zariskovali. Startoval na tvrdé směsi a v úvodu se slušně posouval.”

Spolu s Kevinem Magnussenem, který jezdil před ním, se prodíral startovním polem. Tato dvojice byla jednou z mála, která v úvodních kolech bavila diváky na tribunách. “Když přišel déšť, byl patnáctý nebo šestnáctý. V tu chvíli to bylo jako hodit si mincí, jak to udělali i v Leclercově případě. My jsme šli na intermediálky.”

“Kdyby déšť zesílil, vypadal by jako hrdina. Nezesílil, takže jsme absolvovali o jeden pitstop navíc a přišli jsme o čas na intermediálkách na schnoucí trati. Po tomto víkendu se budeme muset podívat na více věcí,” konstatuje Horner.

Na stole šéfa Red Bullu zřejmě brzy přistane Pérezův kontrakt a bude si třeba posvítit i na něj. Bude se třeba rozhodnout, zda si Red Bull může dále dovolit takové chudé bodové zápisy. “On ví, že nezískávat body je neudržitelné. Musíme sbírat body a on to ví. Zná svůj úkol, své cíle. Nikdo netouží víc po tom, aby se Checo vrátil.”

Red Bull zatím může ruce-nohy líbat Maxi Verstappenovi i boxové zídce za to, že takto zachraňuje situaci. Díky tomu, že v neděli udělal nejméně chyb a McLaren zas až příliš mnoho, v šampionátu neztratil tolik bodů. Kdyby však vyšlo McLarenu double nebo dvojité pódium, ke kterému se schylovalo před prvním chybným rozhodnutím, už by to v Poháru konstruktérů pomalu vřelo.

“Dnes nám vzali sedm bodů,” poznamenal Horner v souvislosti s Mercedesem. McLaren z náskoku Red Bullu ukrojil až devět bodů. “Jsme si toho velmi dobře vědomi. Abychom vyhráli konstruktérský šampionát, potřebujeme, aby bodovala obě auta.”

Související zprávy

Diskuze