logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko vyzývá ke smíru: Máme dost problémů

Helmut Marko a Jos Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2024

Zní to trochu zvláštně, ale Helmut Marko se po Velké ceně Rakouska zhostil role hlasu rozumu v táboře Red Bullu. Samozřejmě, Christian Horner se nemohl pustit do svého jezdce a podobně jako v roce 2018 ho neúnavně hájil. I když možná vnitřně sám věděl, že Verstappen v souboji s Norrisem ohýbal a obcházel pravidla, jako šéf musí držet obranné linie pevně sevřené. Helmut Marko však zvolil odlišnou rétoriku.

Poradce Red Bullu je možná jediným mužem v garáži týmu, který může kritizovat Maxe Verstappena. Horner to nemůže udělat jednak z pozice šéfa týmu, ale také jako muž na druhé straně zákopu v „občanské válce“ v Red Bullu. Marko je nejbližším spojencem Maxe a jejich vztah je rozhodně více než „jen“ pracovní.

Helmuta po skončení rakouského závodu mrzela nejedna skutečnost. Tou první byla samotná kolize, které se dalo vyhnout. Měl Red Bull zasáhnout? To je při zpětném pohledu snadné soudit.

Není to však jediný problém. Rakouský víkend odstartoval tvrdou kritikou ze strany Josa Verstappena, který se opět pustil do Christiana Hornera. Max v tomto sporu očividně zaujal neutrální postoj a jednoznačně si nevybral stranu. Podobně se vyjádřil i Marko, který rozhodným tónem žádá ukončení žabomyších válek.

„Musíme se soustředit na sportovní stránku. McLaren je silný soupeř a i když jsme si upevnili vedení v šampionátu, podařilo se to zejména díky skutečnosti, že naši soupeři si navzájem pokradli body,“ prohlásil Rakušan pro Sky Deutschland.

„Rozhodli jsme, že se soustředíme na sportovní stránku. Máme dost problémů, na kterých pracujeme. I když je to podle mě soukromá záležitost mezi Christianem a Josem, rozhodně bychom se neměli hádat o takových malichernostech jako předváděcí jízda. Max jezdí na velké ceně a právě to je nejdůležitější,“ řekl rozumně Marko.

Ten před několika týdny zajímavě prohlásil, že on a Horner uzavřeli příměří, ne mír. Zákopová válka tak zřejmě pokračuje, i když se nestřílí. Když je toto válka, tak spor Verstappena staršího s Hornerem je dětská šarvátka o hračku. Pořádně se však nafoukla a nejednoho napadne, jestli to neovlivnilo (nebo neovlivní) i Maxe na trati.

„V němčině tomu říkáme ‚kindergarten‘. Je to docela zbytečné a nelíbí se mi, že to proniklo na veřejnost,“ řekl Marko o sporu Josa a Christiana. „V první řadě, s Josovou osobností to není vůbec jednoduché, zatímco Christian má problém akceptovat, že Jos je zkrátka Jos. Nezmění se a dělá věci, které považuje za správné. Ať má pravdu, nebo ne, to už je jiná otázka.“

Související zprávy

Diskuze