logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Hornera dostal Verstappen „přísný“ trest: Landovi nechal dost místa

Max Verstappen, Christian Horner a Gianpiero Lambiase
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 6. 2024

Formule 1 již není zvyklá na kontroverzi v bitvě o vítězství. Na letošní Velké ceně Rakouska jsme se však dočkali jedné velké. Podobně jako například v roce 2021 (a hlavně v sezónách předtím) je na přetřesu chování Maxe Verstappena na trati. Ten se ale i nyní může spolehnout na podporu a obhajobu svého šéfa.

Verstappen dostal za své počínání v souboji s Norrisem desetisekundový trest. Názor kompetentních je tak jasný, ale jak by řekl sám Max: „Každý má právo na svůj názor.“ Ten svůj vyslovil také šéf Red Bullu Christian Horner, který se zastal svého jezdce.

„Podle mě měl Lando dost místa. V té době měl na kontě už čtyři porušení traťových limitů, ale takové věci se stávají. Příští víkend se vrátíme zpět,“ vzkázal Horner.

Nevíme, co tím chtěl říct. Znamená to, že když jste byli čtyřikrát mimo trať, máte uhnout z cesty a nebojovat o vítězství? Něco takového není v povaze závodního jezdce. Pokud tím chtěl Horner říci, že Norrisovi chybělo závodní IQ, tak se můžeme podívat i na Maxe, který měl také vědomost o tom, že Lando čtyřikrát překročil traťové limity, ale přesto šel do agresivní (a podle komisařů i nedovolené) obrany.

„Máte tu tvrdé závodníky a Lando měl pořádně široké lokty. Už dříve mezi nimi došlo ke kontaktu a nakonec to oba připravilo o mnoho,“ odpověděl Horner na otázku, zda Verstappen nebyl připraven na druhé místo.

„Max dostal defekt a pak i penalizaci, která byla podle mě přísná. Inu, i to s sebou přináší motorsport. Je to velmi frustrující a zvláště na této trati, ale tak to na závodech někdy chodí. V sobotu jsme zapsali krásné vítězství, dnes jsme pěkně kontrolovali závod, ale takové věci se ve Formuli 1 stávají,“ odpověděl Horner.

Toho shodou okolností zpovídal známý reportér Ted Kravitz, který už nejednou rozčílil Red Bull a Verstappena svými vyjádřeními, zejména na margo Abú Dhabí 2021. Redaktor Sky si ani v tomto případě neodpustil drobné popíchnutí do svého krajana, kterému řekl: „Vítězství jste předali Totovi Wolffovi…“

Horner odpověděl: „Gratuluji Georgeovi. V každém případě si však myslím, že si z tohoto víkendu můžeme odnést řadu pozitiv. Měli jsme velmi rychlé auto, dvakrát jsme stáli na pole position, vyhráli jsme sprint a tuším, že Max ještě zvýšil svůj náskok v šampionátu.“

Související zprávy

Diskuze