logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen protiřečí Hornerovi: Nepovažujme to za normální

Max Verstappen, Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2024

Red Bull čelí ve druhé třetině formulové sezóny ostré konkurenci. Loňská dominance i nadvláda z úvodu této sezóny jsou pryč, i když se týmu kolem trojnásobného mistra světa Maxe Verstappena nadále daří vítězit. Nizozemský šampion však svůj tým stále hlasitěji varuje, že v Milton Keynes by se neměli smířit se současnou situací.

Red Bull pokračuje ve své vítězné jízdě, ale už ne ve své dominanci. Je evidentní, že nadvláda z roku 2023 je minulostí, i když lídr šampionátu zůstává stejný. Podle šéfa Red Bullu Christiana Hornera se to dalo očekávat a dokonce to považuje za „normální“, ale tento názor není všeobecně přijímán v garáži jeho týmu.

„Pokud byste ignorovali sezónu 2023, tak pořád máme úžasný rok. Jde o to, že ročník 2023 byl výjimečný a aktuální situace je normální. Taková je zkrátka Formule 1. Je normální, že se skvělými týmy a skvělými jezdci budeme čelit konkurenci. Výhodou stabilních pravidel je konvergence monopostů,“ řekl boss Red Bullu Christian Horner.

Tomu však na setkání s novináři před startem rakouského víkendu protiřečil jeho vlastní pilot. Verstappen dal jasně najevo, že Red Bull by něco takového neměl považovat za „normální“. Podle jeho slov nemůže být stoprocentně spokojen se třemi vítězstvími ze tří posledních víkendů, kdy Red Bull evidentně ztratil na konkurenci nemálo výkonnosti.

„Pole se vyrovnalo. Samozřejmě, loni jsme měli neskutečně dominantní rok až do posledního závodu; a ano, v současnosti je to náročnější a podle mě bychom si před tím neměli zakrývat oči,“ řekl Verstappen.

„Mohli bychom říci: ‚Ano, je to normální.‘ Já si však nemyslím, že je to normální. Vždy si chceme počínat lépe. Mohl bych také říci: ‚Vyhráli jsme, takže je všechno v pořádku.‘ Já se na to ale dívám jinak. Musíme pokračovat v tvrdé práci. Pokud si myslíme, že tohle je normální, tak nás soupeři předběhnou,“ prohlásil Max.

Podle svých vlastních slov vybízí inženýry v továrně, aby nasazovali vylepšení rychleji. Je to podobná rétorika jako během minulých víkendů, kdy Verstappen sice stál na nejvyšším stupínku, ale na tiskové konferenci po skončení závodu už nesršel takovou spokojeností.

„Rozhodně ano a dost mě to zaměstnává,“ řekl nizozemský šampion o nabádání svého týmu, aby co nejrychleji zlepšil výkonnost jeho RB20. „Každý den pracuji s inženýry a také se snažím tlačit, abychom vylepšení nasazovali dříve.“

„Mám právo na kritiku. Pokud bych řekl: ‚Kluci, všechno je v pořádku, uvidíme se ve čtvrtek,‘ tak bychom se daleko nedostali. Samozřejmě mám důvěru ve vývoj auta, ale to se v nadcházejících týdnech musí projevit při nasazení vylepšení,“ dodal Verstappen.

Ten také dostal otázku, zda je v současnosti monopost McLarenu rychlejší než Red Bull. „Je jasné, že v některých oblastech ztrácíme,“ odpověděl Max. „Myslím si, že McLaren má vyváženější stroj se silnou přední nápravou. Jezdci se s ním mohou vrhat do zatáček a nepřehřívají pneumatiky.“

„Kromě toho jsou dobří všude, na městských okruzích i na rychlých tratích, zatímco my jsme na městských okruzích méně konkurenceschopní. Když k tomu připočítáte obrubníky a hrboly, tak jsou to už dvě věci, na kterých musíme zapracovat – připočtěte k tomu ještě celkové vyvážení a jízdní vlastnosti. Tyto věci nedokážeme vyřešit přes noc a v současnosti je jasné, že soupeři udělali větší krok než my,“ řekl Verstappen.

Související zprávy

Diskuze