logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen odřekl účast na Prohlídce legend. Rozzlobil ho Horner

Jos Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala28. 6. 2024

Pro fanoušky na Red Bull Ringu je připraven bohatý program. Kromě Formule 1 a juniorských šampionátů i několik demonstračních jízd včetně „Prohlídky legend“. Jos Verstappen na ní neměl chybět, ale nakonec účast zrušil kvůli potyčkám s Christianem Hornerem.

Red Bull se na svém domácím okruhu rozhodl vytáhnout z garáží několik historických monopostů nejen ze své sbírky. Organizátor slibuje „oživení starých vzpomínek“ a jeden z vrcholů doprovodného programu víkendu. Tématem letošní přehlídky jsou legendární piloti a monoposty, které v posledních 50 letech dokázaly vyhrát Velkou cenu Rakouska.

Gerhard Berger tak provětrá vítězné Ferrari F2002 Michaela Schumachera. Na trati se představí také David Coulthard jako vítěz VC Rakouska 2001 s prvním monopostem stáje RB1. Emerson Fittipaldi ve Spielbergu triumfoval v sezóně 1972 a na tento triumf si zavzpomíná ve svém Lotusu 72.

Na trati uvidíme i Johnnyho Herberta ve vítězném Lotusu 91 z roku 1982, ve kterém triumfoval Elio de Angelis. Všechny tyto monoposty budou vystaveny i ve fanzóně spolu s Lotusem 79 Ronnieho Petersona a Red Bullem RB14 Maxe Verstappena.

K těmto jezdcům se měl na trati v Red Bullu RB8 připojit i Jos Verstappen. Tento výběr vyvolává menší otázky, protože v roce 2012 VC Rakouska v kalendáři chyběla a Jos na Red Bull Ringu nikdy nevyhrál. Vysvětlení nabídl organizátor: Do programu ho nasadil jménem Maxe Verstappena, který závod ve Spielbergu ovládl už čtyřikrát, ale pro povinnosti v F1 demonstrační jízdy nemůže absolvovat.

Jos Verstappen nakonec svou účast odřekl navzdory tomu, že rakouská větev Red Bullu ho o ni požádala. Ukazuje se, že příměří v Red Bullu je opravdu velmi křehké a Jos Verstappen s Christianem Hornerem si neumí přijít na jméno.

„V průběhu posledních pár dní jsem z různých zdrojů zachytil, že Christian Horner dělal všechno pro to, abych nemohl jezdit,“ vysvětlil své rozhodnutí Jos Verstappen pro De Telegraaf. „A v opačném případě chtěl zajistit, aby nic z toho nebylo natáčeno. Tak jsem si pomyslel: Řekni mi to do očí! Jsem z toho velmi zklamaný.“

Britský Mirror požádal o reakci i mluvčího Red Bullu, který popřel Verstappenova tvrzení, že by se Christian Horner snažil zabránit jeho účasti na přehlídce. V této chvíli je to tedy slovo proti slovu. Očekáváme však, že během víkendu se tato situace ozřejmí.

Související zprávy

Diskuze