logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Hornera neměl Pérez na víc: Musíme mu pomoct

Sergio Pérez a Christian Horner
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 6. 2024

Už je to pár závodů, co nahlas uvažujeme nad dalším osudem boje o Pohár konstruktérů. Pravdou však zůstává, že navzdory hrozným výkonům Sergia Péreze navyšuje Red Bull svůj náskok i v tomto šampionátu. Platilo to také ve Španělsku, kde se Mexičan opět trápil, ale na pomoc mu s obhajobou přiběhl i jeho šéf Christian Horner.

Bylo osmé místo maximem pro Sergia Péreze po startu z jedenáctého místa? Je třeba říci, že hned před ním skončil Oscar Piastri na mocném McLarenu, který startoval devátý. Red Bull naordinoval Mexičanovi až tři zastávky v boxech, ale ztráta, kterou Mexičan nabral v prvním stintu, mu znemožnila pomýšlet na lepší umístění.

„Myslím si, že hlavním problémem byla naše pozice na startu. Předběhl jsem Fernanda, ale také mě předjel Nico, takže mě čekal náročný první stint, který skutečně zkompromitoval náš závod,“ řekl po neděli Pérez pro televizi Sky.

„Ve špinavém vzduchu se jen s obtížemi dalo pronásledovat soupeře, takže jsme zvolili tři zastávky v boxech a nakonec se mi podařilo předjet alespoň Gaslyho,“ dodal Checo.

Tlak na Pérezových bedrech se bude neustále zvyšovat, i když je třeba říci, že Red Bull se zdá být v komfortní pozici v obou šampionátech, ačkoli si už zdaleka neužívá takovou dominanci jako loni. Kombinace mocných soupeřů a nedostačujících výkonů však může snést na Checova ramena přímo nesnesitelný tlak.

„Myslím si, že naši soupeři jsou skutečně zpět a jsou velmi rychlí, takže teď se potřebujeme ujistit, že jako tým doručíme pokaždé perfektní víkend. McLaren se momentálně jeví jako nejsilnější ze všech, takže se musíme dotáhnout. Zároveň doufejme, že na různých tratích dokážeme být konkurenceschopnější,“ řekl mexický závodník.

„Máme připravena nějaká vylepšení, ale to platí stejně pro všechny. Podle mého názoru je však nejdůležitější, abychom maximalizovali naše vyvážení. To bude důležitější než jakákoli vylepšení. Právě to je totiž pro mě v současnosti to nejsložitější,“ dodal Pérez.

Horner: Musíme pomoci Sergiovi

Checův šéf Christian Horner však nepanikaří. Sám si dobře uvědomuje, že Red Bull nadále navyšuje náskok, i když by to při pohledu na výkony Péreze a jeho soupeřů nemělo platit. Angličan tak pilota s číslem 2 na nose nadále hájí a dokonce tvrdí, že je to Red Bull, který by měl něco změnit ve snaze zvrátit negativní trend.

„Naordinovali jsme mu tři zastávky v boxech a podle mě to zabralo, protože předjel Gaslyho v posledním kole. Z tohoto závodu si odnese dostatek sebedůvěry. Podnikl množství předjížděcích manévrů. Po startu z jedenáctého místa na trati, kde se těžko předjíždí, bylo osmé místo teoreticky to nejlepší, čeho dnes mohl dosáhnout,“ řekl Horner po závodě pro televizi Sky.

Jak ale Red Bull chce pomoci svému pilotovi? Po zkušenostech z posledních let se to jeví jako neřešitelný úkol. Šéf stáje z Milton Keynes však trvá na svém. „Potřebujeme ho dostat blíže do bojů vpředu. Pokud se nemýlím, tak jsme dnes posbírali nejvíce bodů ze všech týmů, takže když v tom budeme pokračovat, zůstaneme zároveň v dobré pozici v Poháru konstruktérů,“ říká Horner.

„Sergio měl skvělý začátek sezóny. Potřebujeme ho vrátit do formy, kterou měl v prvních čtyřech nebo pěti závodech. Víme, že to dokáže, jen musíme dostat jeho hlavu na správné místo, aby mohl doručit výsledek,“ dodal Angličan.

Související zprávy

Diskuze