logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez má problémy s adaptací, přiznal Horner

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 6. 2024

Sergio Pérez po Velké ceně Miami prodloužil kontrakt s Red Bullem a v Imole, Monaku a Montrealu následovalo velké trápení. Mexický závodník představuje v současnosti největší hrozbu pro obhajobu titulu v Poháru konstruktérů. Sezóna bude dlouhá a Red Bullu dýchají na krk silní soupeři. Uvědomuje si to i Christian Horner.

Čtyři body z posledních tří závodů je velmi nelichotivá vizitka pro pilota stále nejsilnějšího týmu ve Formuli 1. Red Bull přesto navýšil v Kanadě své vedení před Ferrari, které zažilo strastiplný víkend. Nadvláda stáje z Milton Keynes pokračuje, ale zůstává poměrně křehká. Je jasné, že bez Pérezovy pomoci se titul v Poháru konstruktérů bude hájit jen velmi těžko.

„Checo potřebuje zapomenout na Kanadu, přijít do Barcelony a odrazit se k lepším výkonům,“ prohlásil šéf Red Bullu Christian Horner. „Víme, že to dokáže. Jsem si jistý, že v Barceloně bude tvrdě bojovat. Měli jsme štěstí, že Ferrari neskórovalo – mohli nám vzít hodně bodů v Poháru konstruktérů –, takže Checa potřebujeme vpředu na bodech, jak se mu to dařilo v prvních čtyřech závodech.“

Jak si ale šéf Red Bullu vysvětluje formu svého závodníka v posledním období? „Myslím si, že je za tím kombinace různých faktorů. V kvalifikaci jsme měli problém, který k tomu trochu přispěl. Máme toho hodně, na co se spolu s ním musíme podívat, když ho chceme při návratu do Evropy dostat do správného okna,“ pokračuje Horner.

„Očividně se trápí víc, když se auto nechová dobře; více se trápí s adaptací. Možná mu to trvá déle a když se v pátek pořádně nejezdí, tak je v nevýhodě,“ míní Horner.

Výkyvy formy mexického závodníka patří k největším záhadám – stejně tak neschopnost Verstappenových týmových kolegů podávat konzistentní výkony. V Kanadě nepatřil Red Bull k zvláště velkým favoritům, ale díky Maxovu mistrovství si odnesl cenné vítězství. Pohled na Péreze byl naproti tomu velmi bolestivý.

Red Bull však nesmí usnout a musí pokračovat ve vývoji, i když příliš časté změny na autě mohou ještě více rozházet sebedůvěru mexického závodníka. Ten zažil loni ve Španělsku nevydařenou kvalifikaci, když startoval až z jedenáctého místa. „Musíte velmi pečlivě zvážit, kam přivezete v průběhu roku vylepšení. Blížíme se k vrcholu křivky a během letních měsíců budou přibývat menší vylepšení,“ řekl Horner, jehož tým pracuje i na vyřešení jízdy přes obrubníky.

„Povzbudivé bylo, že ve třetím kanadském sektoru jsme byli konkurenceschopní. I když byla jízda v poslední zatáčce nepříjemná, dokázali jsme vyvinout dostatečnou rychlost. Myslím si, že v této oblasti se skrývá pořádná dávka výkonnosti. Pokud ji dokážeme odemknout, pak přijdou i časy na kolo,“ dodal šéf Red Bullu.

Související zprávy

Diskuze