logo F1zpravy.czF1online.sk

Uzavřeli jsme příměří (ne mír), říká Marko o Hornerovi

Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 6. 2024

Je tato kauza definitivně zažehnaná, nebo jen bublá kdesi pod povrchem a brzy opět vypluje na povrch? Začátkem roku se pozice Christiana Hornera skutečně otřásala v základech a vypukla krvavá zákopová válka. Red Bullu se ji podařilo ustát bez větších ztrát, ale je krize natrvalo zažehnána? Helmut Marko naznačil, že není.

Úspěchy Red Bullu a Maxe Verstappena spojily celý tým. Můžeme se jen dohadovat, co by se dělo, kdyby stáj z Milton Keynes neměla takovou výkonnost. Vítězství jsou společným zájmem všech a „vyšším dobrem“, ze kterého má každý prospěch. Ten utlumil spory, které podle všeho nadále bublají pod povrchem.

Naznačil to také poradce Red Bullu Helmut Marko ve svém rozhovoru pro rakouský Kronen Zeitung před Velkou cenou Kanady, když se ho zeptali na Hornera. „Uzavřeli jsme příměří,“ prohlásil rodák z Grazu. Podle definice je příměří „dohodou o neútočení“, zatímco mír je „stav bez války či bojů“. To znamená, že podobně jako Severní Korea a Jižní Korea, Marko a Horner neuzavřeli mír, ale příměří.

„Spojíme naše síly. I když už nejsme dominantní, chceme vyhrát. Rozhodně z toho chceme vytěžit maximum a cílit na mistrovský titul,“ vysvětlil Marko.

Je tedy zřejmé, že hrozba dalšího konfliktu – nebo jeho pokračování – je v Red Bullu nadále živá. V této fázi sezóny, kdy se proti týmu formuje mocná konkurence, bude jednota nezbytná pro úspěch. Zdá se, že si to uvědomuje i Marko.

„Ztratili jsme dominanci z prvních tří závodů sezóny. Ve třetím roce nových pravidel nás konkurence doběhla. Některé věci od nás zkopírovali a některé dokonce zlepšili. Už nemáme velký prostor pro inovace. Je to jednoduše logický vývoj. Není to nic, za co bychom se měli stydět,“ řekl poradce Red Bullu.

Související zprávy

Diskuze