logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner se směje Allisonovi: I s nefunkčními vylepšeními jsme porazili vaše funkční

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2024

Trať, která Red Bullu neměla vyhovovat a nevyhovovala; trať, na které měli vyhrát soupeři; a nakonec trať, na které zvítězil Max Verstappen. Nadvláda Red Bullu nad Formulí 1 pokračuje, jen tak tak, ale pokračuje. Christian Horner tím pádem měl po Velké ceně Kanady prostor pro drobné „rypnutí“ do soupeřů.

Vše vyvolal technický ředitel Mercedesu James Allison, který na páteční tiskové konferenci šéfů týmů naznačil, že vylepšení Red Bullu, které tým představil v Imole, v podstatě nefungovala. „Tipuji, že když se dostaneme na trať se slušnou škálou různě rychlých zatáček, tak už na tom budou dobře, ale v tuto chvíli jejich upgrade vypadá jako downgrade. Takže držíme si palce, protože to by je pořádně pomotalo,“ prohlásil Allison.

Inu, i kdyby to byla pravda, tak Red Bull s tímto „downgradem“ porazil všechny na trati, která monopostu RB20 nevyhovovala. I když byla hlavním důvodem tohoto úspěchu genialita Maxe Verstappena, nikoli jeho auta, Christianu Hornerovi to poskytlo ideální příležitost, aby vrátil úder svému odvěkému rivalovi.

„No, i s naším downgradem jsme dokázali porazit jejich funkční vylepšení. Je to příjemné a obohacující vítězství,“ ušklíbl se boss Red Bullu, který ale nechtěl podcenit tým, který nebyl od vítězství vůbec daleko.

„Myslím si, že jejich monopost vždy podával dobré výkony na špinavých a zaprášených tratích. Kromě toho zde nejsou žádné rychlé zatáčky. Společně s novým povrchem to mohlo zvýraznit jejich silné stránky. Na následujících dvou velkých cenách uvidíme, jestli se dotáhnou, nebo to bylo jejich maximum,“ dodal Horner.

I když se Red Bull v Kanadě jen těsně udržel nad vodou, a přiznal to i sám šéf stáje, takové závody mohou přicházet stále častěji. Kromě toho nás ještě čekají tratě, které opět zvýrazní slabiny RB20. Přesně před takovými scénáři varuje i Horner.

„V průběhu sezóny nás čekají další okruhy, jako například Singapur, kde nás mohou postihnout opět problémy. Očekáváme, že Ferrari a McLaren – a Mercedes se tento víkend také dostal do tohoto okna – budou konkurenceschopní na každé trati. I když jsme v této sezóně vyhráli šest z devíti závodů, musíme zůstat v nejlepší formě, abychom si udrželi vedení,“ konstatoval boss Red Bullu.

Související zprávy

Diskuze