logo F1zpravy.czF1online.sk

Helmut Marko o Pérezovi: Není to o autě, ale o psychice

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 6. 2024

Sergio Pérez už od úplného začátku kvalifikace navozoval dojem, že by mohl vypadnout v její první části. Potácel se na posledních příčkách, ze kterých se nakonec skutečně nedokázal vyhrabat. Čím to je, že se mu tak nedaří? Helmut Marko za tím vidí jeho nalomenou psychiku.

Slabší výkony Sergia Péreze z posledních dvou velkých cen jsme teoreticky mohli připsat strachu či zvýšenému tlaku, protože Mexičan bojoval o nový kontrakt. Tato nejistota se však rozplynula, když mu červení býci dopřáli ne roční, ale rovnou dvouleté prodloužení smlouvy.

Čekali jsme tedy, že najednou se rychlík z Guadalajary opět rozjede a začne létat sťaby maglev. Kéž by. Místo toho se vleče spíše jako osobní vlak na vesnici.

„Na Maxovi můžete vidět, že to není autem. Myslím si, že je to spíše o psychice,“ prohlásil pro ServusTV Helmut Marko. V Kanadě bylo nutné jít naplno od začátku do konce a nezaváhat, což už bylo na Péreze moc. „Bylo to těsné, ale když se podmínky mění, přijde mu to mnohem náročnější. Faktem však je, že to je už potřetí [co nepostoupil do Q3] a to je bolestivé.“

Když Sergio Pérez v Monaku vypadl v první části kvalifikace, šéf Red Bullu Christian Horner mluvil o „anomálii“. Anomálie je však odchylkou od obvyklého stavu. V Pérezově případě by byl spíše anomálií bezproblémový víkend, start z první řady a zisk pódia či vítězství.

„Je to pro Checa škoda, že mu tak těsně unikl postup z Q1,“ uvedl Christian Horner, kterého tradičně zpovídali reportéři Sky Sports. „Trápil se s přilnavostí na zadní nápravě. Budeme si muset posvítit na důvody, které jsou za tím, abychom mu poskytli co nejlepší šanci probojovat se v neděli přes startovní pole. Víme, že na to má.“

Související zprávy

Diskuze