logo F1zpravy.czF1online.sk

Hornerovi se zdála strategie Mercedesu „poraženecká“

Christian Horner a Oliver Mintzlaff
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2024

Max Verstappen strávil celý nedělní závod v sevření Mercedesů; před ním George Russell, za ním Lewis Hamilton. Osamocená trojice se nacházela v území nikoho, protože čelo se odtrhlo a chvost se nesnažil udržet ani Russellových žalostných časů na kolo. V Red Bullu zcela nepochopili vycházkové tempo Mercedesu.

George Russell, Max Verstappen a Lewis Hamilton byli po červené vlajce nuceni přezout na středně tvrdou směs. Aby to pneumatiky vydržely až do cíle, Russell udělal svým známým vyhlídkovou jízdu po Monaku.

„Nepochopil jsem strategii Mercedesu,“ vyjádřil se Christian Horner k Russellovým časům, které byly ještě pomalejší než časy Charlese Leclerca. „Byl to nesmírně konzervativní závod z Georgeovy strany, protože se vzdal tak mnoho času na kolo.“

Brit si šetřil pneumatiky, což ukázal v souboji s Maxem Verstappenem. Nizozemec ho ani na čerstvé směsi nedokázal předjet. „Ke konci závodu zase jel rychle, ale nedávalo to logiku. Nemyslím si, že by to něco změnilo, stejně by nikoho nepředběhli, ale byl to velmi poraženecký závod, jen se snažili ubránit páté místo.“

Kdyby Carlos Sainz nebo Lando Norris udělali chybu a v některé zatáčce přišli o pár vteřin, Russell by z toho nedokázal ani profitovat.

Konzervativní závod, který jako první v historii pro první desítku skončil přesně tak, jak začal, však pomohl Ferrari zmenšit ztrátu v šampionátu o 32 bodů. V Poháru konstruktérů je tak vše otevřeno.

„Myslím si, že ano. Možná ne s Mercedesem, ale Ferrari a McLaren vypadají být silní a nemůžeme je odepisovat. Je to dlouhý šampionát a dnes ukrojili značné množství bodů,“ přitakává Christian Horner.

Ferrari je ovšem v konečném důsledku tak blízko Red Bullu jen proto, že Sergio Pérez se už propadl na páté místo hodnocení jezdců. Katastrofální kvalifikace či slabý závod v Imole jdou na jeho vrub, ale za monacký karambol nenese odpovědnost.

„Ta nehoda vypadala hrůzostrašně. Až mi sevřelo hrdlo, v takové chvíli se pozornost obrací na bezpečnost pilota. Auta se dají opravit a svatozář odvedla svou práci,“ okomentoval náraz a utržená kola. „Nejdůležitější je, že Checo z této ošklivé nehody odkráčel bez újmy.“

Šéf Red Bullu ukazuje prstem na Kevina Magnussena, který zapomněl vzít rozum do hrsti. „Překvapilo mě, že to nebylo vyšetřováno, protože to byla velká nehoda. Kevin měl kolo strčené na vnitřku na úseku tratě, která se jen zužuje. Čekali byste, že z toho vycouvá. Nezničilo to jen Checův závod a auto, ale i závod jeho týmového kolegy. Nebylo to moc chytré.“

Související zprávy

Diskuze