logo F1zpravy.czF1online.sk

Jak se Jordan pokoušel zlanařit Neweyho: Nechal jsem mu doma půlmilionový šek

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 5. 2024

Čtyřicetileté zkušenosti ve Formuli 1, z toho třicet let v top týmech. Když Adrian Newey opustil Williams, tento tým už nikdy nezískal titul, McLaren po jeho odchodu získal jeden. Když opouštěl Woking a vydal se do Red Bullu, Ron Dennis se mu posmíval. Od té chvíle však byl rozhodně Adrian tím, kdo se více usmíval. Tento muž má nesporné kvality a velmi dobře je zná i jeho přítel Eddie Jordan.

Pro mnohé pohádkař Eddie stále zůstává aktivní. Jen před pár dny ho sám Newey nazval „blízkým přítelem a manažerem“, takže i když to někteří dělají neochotně, temperamentní Ir má i po tolika letech nemalý vliv.

Ve svém podcastu Formula For Success si spolu s Davidem Coulthardem (dalším Adrianovým dlouholetým spolupracovníkem) zavzpomínal i na to, jak se svého přítele pokoušel zlanařit do vlastního týmu. „Znám ho už dlouho a ano, pokoušel jsem se ho získat. Vzpomínám si, jak jsem byl u něj doma a na stole jsem mu nechal půlmilionový šek v naději, že by to mohlo stačit, aby se stal designérem Jordanu. To se však nepodařilo a odešel do McLarenu,“ vzpomíná Jordan.

Pro informaci, v té době se spekulovalo, že Newey obdržel před rokem 1998 od Rona Dennisa plat dva miliony liber, což byly na inženýra v té době skandálně velké peníze. Investice se však rozhodně vyplatila, i když Dennis zjevně nedocenil vliv, jaký měl Newey na úspěch jeho týmu.

„Víte, když se ohlédnu za všemi těmi lety, co ho znám – a už je to přes třicet let –, tak jsem na něj nikdy neslyšel špatné slovo. To naznačuje, jaká je to osobnost. Někdo jednou řekl, že je brilantní s tužkou v ruce a když ji odloží, stane se z něho úplně normální, tichý a nenápadný chlap. Já si myslím, že přesně takový je,“ řekl Jordan.

„Ať už se rozhodne jakkoliv, přeji mu všechno dobré. V tomto případě neskočím na vlnu nadšení a neřeknu, co bych mu poradil. Hodně si však povídáme. Chodíme spolu jezdit na kole a vidím ho prakticky každý den po dobu dvou nebo tří měsíců o Vánocích, kdy máme v Kapském Městě léto. Jsme v podstatě sousedé. Vím o něm určité věci a on ví některé věci o mně. Moje ústa jsou však zavřená na dva zámky – nedostanete ze mě ani slovo,“ prohlásil Jordan.

Související zprávy

Diskuze