logo F1zpravy.czF1online.sk

V Německu nevěří, že Horner to přežije bez újmy: Nemá dobré vztahy s Verstappenovci

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2024

Začala tímto v Red Bullu hra o trůny? Kauza kolem Christiana Hornera v úterý trochu utichla. Do médií pronikla „jen“ zpráva, že šéfa Red Bullu čeká v pátek klíčové vypočutí za účasti externího advokáta, kterého společnost pověřila, aby záležitost prošetřil. Ve středu se nám však opět ozval jeden z klíčových zdrojů, německý Motorsport-Total.com, který přišel s novými informacemi.

Zdálo se nám, že celá kauza se dostává do bulvární roviny. V posledních asi 24 hodinách ji živil hlavně britský bulvár. Mlčela však motoristická média, která s celou věcí přišla.

Kauza pronikla na světlo světa díky holandskému deníku De Telegraaf, jehož reportér Erik van Haren má údajně blízko k rodině Maxe Verstappena, a německému portálu Motorsport-Total.com. Ani jeden z nich neuvádí, co se vlastně stalo. Německý Bild mluvil o nevhodných fotografiích, které prý Horner posílal své kolegyni, britský The Sun ho zase obhajoval s tím, že od podřízené požadoval adekvátní pracovní nasazení a kontroloval ji při práci.

Ve středu se však opět ozval Motorsport-Total.com a jeho reportér Christian Nimmervoll. Ten potvrdil, že v pátek skutečně půjde Hornerovi o hodně, ale prý to nemusí být ani zdaleka konec. „Podle našich informací došlo v této záležitosti k vypočutí dalších zaměstnanců Red Bullu. V pátek to bude poprvé, co v průběhu vyšetřování odpoví na otázky i sám Horner. Red Bull jakýkoliv komentář k charakteru obvinění odmítá,“ píše Nimmervoll.

„Kolují různé fámy a mnohé z nich nejsou vůbec hezké. Jedno je jisté: obvinění vyslovil zaměstnanec týmu Red Bull, který úzce spolupracoval s Hornerem,“ hlásí německý portál.

Podle těchto informací se o Christianově osudu nemusí rozhodnout v pátek. „Je pravděpodobnější, že vyšetřující právník bude muset nejprve důkladně zpracovat a vyhodnotit výsledky svých zjištění a výslechů, než dospěje k závěru,“ píše Nimmervoll.

Jakou roli sehrál ve věci Jos Verstappen?

Čas však tlačí a v sázce je jméno celého Red Bullu. Nový monopost RB20 přijde na svět už 15. února a společnost potřebuje zařídit, aby hlavní hvězdou show bylo nové auto, nikoli kauza šéfa. To se už asi nepodaří, ale ještě se může podařit alespoň minimalizace škod.

Možná by pomohlo, kdyby Horner odešel dobrovolně. Red Bull se o to prý pokusil, ale Christian to odmítl. Podle informací Motorsport-Total.com shromáždil vlastní tým právníků a vrhl se do boje. Na veřejnost proniklo z jeho strany jen pár slov, kterými kategoricky odmítl jakákoli obvinění. Stejně tak prý odmítl přátelskou radu na dobrovolný odchod. Tu mu možná předal jeho dobrý přítel Bernie Ecclestone.

„V zákulisí údajně hraje svou roli i bývalý šéf Formule 1 Bernie Ecclestone. Je známo, že Horner je jeho oblíbencem a nadále spolu udržují dobré osobní vztahy. Podle zasvěcených se Ecclestone snaží Hornera uklidnit. Ten však nadále odmítá dobrovolnou rezignaci,“ píše Nimmervoll.

Ten zároveň naznačil, že Horner se ocitl uprostřed mocenských bojů uvnitř Red Bullu, o kterých se píše už od smrti velkého Dietricha Mateschitze. Po tolika vítězstvích vypadal tým jako velká šťastná rodina, ale opakovaně se objevují náznaky, že za oponou vřou spory.

„Mimochodem, pravděpodobně není náhoda, že tato zpráva přišla právě z Nizozemska. V zákulisí Formule 1 se šušká, že osobní vztah mezi Hornerem a Josen Verstappenem je velmi narušený. Jeho syn Max je přitom prý loajální hlavně dvěma mužům: otci Josovi a Helmutu Markovi,“ uvedl Nimmervoll.

V Německu nevěří, že Horner to přežije bez újmy

Jaký bude tedy konečný závěr? Představa konce Christiana Hornera po dvou neuvěřitelně úspěšných sezónách působí ještě absurdněji než Lewis Hamilton v kombinéze Ferrari. Ne nadarmo se však říká, že ve Formuli 1 se může stát všechno a pravděpodobně se i stane.

„V Red Bullu panují velké obavy, že značka by mohla utrpět značné škody na svém image, pokud v případě prokázání viny nevyvodí odpovídající důsledky. Za současného stavu sotva někdo věří, že Horner nakonec přežije vyšetřování úplně bez újmy. Důležitá je však prezumpce neviny,“ uvedl Motorsport.Total.com.

„Není známo, kdo by mohl být Hornerovým nástupcem v případě jeho propuštění. Je však pravděpodobné, že vedení týmu by mohl alespoň dočasně převzít současný sportovní ředitel Jonathan Wheatley,“ dodal Nimmervoll.

Ten k celé věci na sociální síti X ještě uvedl: „Helmut Marko se se mnou na toto téma stále odmítá bavit. Až když se ho zeptám, zda ve skutečnosti nestojí za spiknutím proti Hornerovi, odpoví: ‚Horner odvedl za ty roky skvělou práci.‘“ Podle Nimmervolla by prý Max Verstappen a jeho otec Jos byli rádi, kdyby Horner musel odejít.

Související zprávy

Diskuze