logo F1zpravy.czF1online.sk

Sepang se chce v roce 2026 vrátit do závodního kalendáře, informuje Reuters

Sepang, Malajzia, ilustračné
© Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 1. 2024

Formule 1 by se po bezmála dekádě mohla vrátit do Malajsie. Agentura Reuters totiž přišla s informací, že promotér závodu v Sepangu sehnal chybějící finance a GP konající se v jihovýchodní Asii tak nic nestojí v návratu do závodního kalendáře.

Historicky první okruh z dílny Hermanna Tilkeho byl součástí závodního kalendáře téměř dvě dekády. V roce 2017 se však organizátor závodu v Malajsii rozhodl dát „efjednotce“ sbohem, a to z důvodu rostoucích nákladů a neustále se snižujících příjmů.

O několik let později se začalo šeptat o tom, že by se Malajsie mohla do Formule 1 vrátit, ale pořadatel závodu tuto „kachnu“ okamžitě dementoval. „V této chvíli zní odpověď ne. Prozatím k návratu nedojde,“ vyslovil se generální ředitel okruhu Azhan Shafriman v září 2022, kterého cituje Reuters. „Možná později, za dva nebo tři roky, kdy se ekonomická situace zastabilizuje.“

A ta se zastabilizovala. V roce 2023 totiž získal promotér závodu mocného spojence v podobě společnosti Petronas, s jejíž podporou nabírá návrat do nejvyšší motoristické soutěže mnohem reálnější kontury. Ropný gigant si za svou nezištnou pomoc vyžádal jen jedno – drobnou úpravu názvu okruhu. Původní Sepang F1 Circuit tak nahradilo označení Sepang International Circuit.

Diskuze