logo F1zpravy.czF1online.sk

Po Španielsku chce dvě velké ceny i Japonsko

Osaka, Japonsko
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2024

Velká cena Madridu a Velká cena Osaky už brzy? Kalendář Formule 1 je pořádně „napraskaný“. V roce 2024 nás čeká rekordních 24 velkých cen, což je podle mnohých už za hranou. Zájem o pořádání závodů je však nadále obrovský a zdá se, že promotéři se dnes už ani neobávají argumentu, že v jejich zemi se už konají závody F1.

V zimě se v médiích začalo stále častěji spekulovat o budoucnosti Formule 1 ve Španělsku. Tato země už jednu velkou cenu pořádá na barcelonském okruhu Catalunya. Ten nepatří mezi nejpopulárnější ani divácky nejatraktivnější místa, a tak mnozí uvítali myšlenku, že budoucnost Formule 1 v této zemi patří Madridu.

Tuto otázku však vzhledem na křehké vztahy Madridu a Barcelony je třeba řešit velmi citlivě a je téměř nemožné, aby řešení obešlo národnostní otázky. Volání hlavního města a jeho tamního poloměstského okruhu je však zřejmě velmi silné. Tento týden přišly z Pyrenejského poloostrova zprávy, že 23. ledna bude oficiálně potvrzena „dlouhodobá dohoda“ mezi Formulí 1 a Velkou cenou Madridu, která má mít premiéru v roce 2026.

Tyto zprávy se objevily v několika španělských médiích a zveřejnil je na svých sociálních sítích i známý španělský novinář Albert Fabrega, který však svůj příspěvek následně smazal, takže zatím nevíme, co bude následovat, ale spekulace kolem Madridu rozhodně sílí.

Problém je v tom, že na rok 2026 má s FOM platnou smlouvu i Barcelona, což by znamenalo, že poprvé od roku 2012 by se na španělském území konaly dva závody Formule 1. Prezident Španělské automobilové federace Carmelo Sanz de Barros však na přelomu let prohlásil, že něco takového není problém. „Je možné mít dva závody? Ano, proč by ne? Máme tři ve Spojených státech a dva v Itálii. Bude snadné to dojednat? Ne. Bude to však uskutečnitelné? To ano,“ poznamenal Španěl.

Japonsko chce další závody v bezprostředním sousedství Suzuky

Chuť na pořádání další velké ceny ve své zemi hlásí i Japonsko. Tato země je domovem jednoho z nejvzrušujících a nejpopulárnějších okruhů na světě – Suzuky –, ale zjevně si přeje ještě více Formule 1. Hiroši Mizobata, který v Osace vykonává funkci podobnou ministrovi cestovního ruchu, médiím zvěstoval, že se pokouší přilákat F1 do druhého největšího města Japonska.

„Aby se Osaka stala mezinárodním turistickým centrem, potřebujeme přilákat turisty z Evropy, Ameriky a Austrálie,“ řekl Mizobata. „Věříme, že Formula 1 by byla dokonalým katalyzátorem pro luxusní hotely a oživení nočního života ve městě.“

Podle japonské edice portálu Motorsport.com už začala neformální jednání s Formulí 1 a „zdá se, že se setkala s příznivou odezvou, což povzbudilo i předsedu Mizobatu, aby zveřejnil své plány“ Problém je však zřejmý na první pohled. Osaka už v podstatě jednu velkou cenu má. Okruh Suzuka je totiž vzdálený jen asi 130 kilometrů a právě přes tamní letiště procházejí všechny týmy a všichni fanoušci, kteří míří na Velkou cenu Japonska. Podle Mizobatu to však není problém.

„Chtěli bychom koexistovat a prosperovat společně se Suzukou. Protože Japonsko je automobilovou velmocí, myslím si, že by bylo dobré, kdyby se tu konaly dvě velké ceny,“ prohlásil.

Celý projekt je však zatím v plenkách a ani samotní Japonci nevědí říct, kdy by se první Velká cena Osaky mohla uskutečnit. „Momentálně nevíme říct, do kolika let chceme projekt realizovat. Bude to pomalý a dlouhodobý plán. Slyšel jsem, že Singapuru trvalo dlouho, než hostil první závod, takže si nemyslím, že to bude jednoduché,“ řekl Mizobata.

Diskuze