logo F1zpravy.czF1online.sk

Tragické zprávy z Ameriky: Zemřel Gil de Ferran

Gil de Ferran
© X/F1 Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2023

Silvestrovský víkend začal pro motoristickou komunitu tragickou zprávou. Dvojnásobný šampion série CART, vítěz Indy 500 a sportovní ředitel týmů BAR a McLaren ve Formuli 1 Gil de Ferran dostal infarkt přímo na závodním okruhu. Bylo mu pouze 56 let.

Podle agentury Associated Press dostal Brazilčan infarkt přímo za volantem, když soutěžil společně se svým synem na okruhu The Concours Club v Opa-locka na Floridě. Oživit se ho již nepodařilo. Více informací o okolnostech smrti pařížského rodáka zatím nemáme.

Gil de Ferran má za sebou úspěšnou závodní kariéru. Dařilo se mu hlavně na americkém kontinentu. Do velkého motorismu však vstoupil v Evropě, kde dosáhl i svého prvního velkého úspěchu. S týmem trojnásobného šampiona Formule 1 Jackieho Stewarta se v roce 1992 stal šampionem britské Formule 3. Už rok předtím skončil jako nováček celkově třetí, když ho porazili jen Rubens Barrichello a David Coulthard.

V letech 1993 a 1994 zkoušel štěstí ve Formuli 3000, nejprve se umístil celkově čtvrtý a potom třetí. Všimli si ho i týmy Formule 1, když dostal možnost testovat s Williamsem a Arrowsem. Zde se však jeho evropská dráha skončila a následně se vydal do Ameriky, kde zažil své největší úspěchy.

V roce 1995 debutoval v sérii CART. V roce 2000 přešel k mocnému týmu Penske, s nímž se radoval z titulu šampiona hned při své první sezóně s touto stájí, aby hned v roce 2001 úspěšně obhájil celkové prvenství. Jeden z posledních velkých úspěchů přišel v roce 2003, kdy ovládl legendární závod 500 mil Indianapolis.

Po skončení aktivní závodní kariéry se vydal na tu manažerskou. V letech 2005 až 2007 působil jako sportovní ředitel týmu BAR a později Honda. Stejnou funkci zastával i v McLarenu v letech 2018 až 2021. Na kontě má také jeden zajímavý historický zápis. V roce 2000 během kvalifikace na okruhu California Speedway udržel průměrnou rychlost 388,5 kilometra za hodinu, což je dodnes platný rekord pro uzavřené okruhy.

Na smrt svého významného člena postupně reagovala celá motoristická komunita. „Všichni v McLaren Racing jsme šokováni a hluboce zarmouceni, že jsme ztratili milovaného člena naší rodiny McLaren. Rodině, přátelům a blízkým Gila de Ferrana vyjadřujeme hlubokou soustrast. Gil byl důležitou a neoddělitelnou součástí našeho týmu. Byl obrovskou silou na trati i mimo ni a měl velký vliv na všechny, kteří závodili a pracovali společně s ním. Bude nám všem chybět,“ napsal tým McLaren, pro který ještě de Ferran stále pracoval jako poradce.

„Jsem velmi šokován a hluboce zarmoucen zprávou o ztrátě Gila de Ferrana. Byl to neuvěřitelný člověk a skutečný šampion. Všem nám bude velmi chybět. V této velmi smutné chvíli jsme v myšlenkách s jeho rodinou,“ uvedl ústy svého prezidenta Stefana Domenicaliho Formula 1.

Diskuze