logo F1zpravy.czF1online.sk

Stewart vynesl Red Bull a Hornera do nebes, ale jeho favoritem bude navždy Fangio

Christian Horner a Jackie Stewart
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 12. 2023

I když se o tom moc nemluví a mnoho lidí o tom ani neví, v rodokmenu Red Bullu najdeme i Sira Jackieho Stewarta. Během tříleté existence sídlil jeho tým Stewart Grand Prix právě v Milton Keynes. Tyto zařízení později převzal Jaguar a poté Red Bull. Samozřejmě, dnes už továrna týmu vypadá úplně jinak, ale patří k dědictví bývalého závodníka.

Sir Jackie nyní vyzdvihl úspěchy, kterých tým pod vedením Christiana Hornera dosáhl v posledním roce. Stewart byl kdysi držitelem mnoha rekordů a právě historické zápisy Red Bull v této sezóně postupně překonával. Od skotského gentlemana si proto vysloužil velkou pochvalu.

„Úžasný a parádní rok,“ prohlásil Stewart pro PlanetF1.com. „Red Bull předvedl něco pozoruhodného. Vede je skvělý člověk. Management je v takových případech nesmírně důležitý a oni se stali hlavním městem motoristického sportu. Christian odvedl úžasnou práci pro úžasně dobrého jezdce. Toto spojení bude těžké překonat.“

Mistr světa z let 1969, 1971 a 1973 však nezapomněl vyzdvihnout ještě jednoho muže, jehož přínos byl pro Red Bull absolutně nenahraditelný. „Adrian Newey je jeden z nejlepších konstruktérů, jaký kdy žil. Tým je velmi dobře vedený a vybral si velmi dobře i své jezdce. Verstappen jednoduše odvedl skvělou práci a nemohl udělat více, což je celkem pozoruhodné,“ řekl Stewart.

Až se zdá, že Max by mohl sesadit Jackieho největšího favorita, kterým byl velký Juan Manuel Fangio. Argentinská legenda byla Stewartovým velkým vzorem a když dostane otázku, kdo je největším velikánem všech dob, vždy odpovídá stejně. Nic na tom očividně nemění ani mimořádná sezóna Verstappena a Red Bullu.

„Pro mě osobně pana Fangia nikdo nikdy nepřekoná,“ vyhlásil Stewart s velkou úctou k argentinskému velikánovi. „Byl pro mě největším mužem všech dob. Byl velmi vznešený, měl skvělý styl a já jsem měl tu čest doprovodit ho na jeho poslední cestě. Ale uvidíme, co přinese budoucnost.“

Související zprávy

Diskuze