logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner trvá na tom, že Hamiltonovi se ozvali Red Bullu: Lewisovi je to asi trochu trapné

F_o1TgaWMAAx91-
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 11. 2023

V paddocku se opět rozhořel nový spor, který z hlediska dění na trati či výsledků sice nic neřeší, ale divácky je mimořádně zajímavý. Na posledním závodě sezóny se totiž začalo rozebírat, zda Lewis Hamilton uvažoval nebo neuvažoval o přestupu do Red Bullu. Christian Horner trvá na své původní verzi.

Lewis Hamilton v tomto roce prodloužil smlouvu s Mercedesem do konce sezóny 2025. Co však tomuto podpisu předcházelo a proč to trvalo tak dlouho, když Toto Wolff nás už od jara držel v tom, že stačí jen najít pero, zasunout si židli a podepsat papír?

Podle slov Christiana Hornera ze čtvrtka by v tom mohlo být i Hamiltonovo sondování po jiných týmech. Vraj se ozval prezidentu Ferrari Johnovi Elkannovi a dokonce se ozval i Red Bullu. Sedminásobný mistr světa to vehementně odmítá, ale Christian Horner trvá na svém.

V rozhovoru pro portál racefans.net uvedl, že Hamiltonovi „manažeři“ kontaktovali červené býky. „Oni jen projevovali zájem. Řekněme to tak, že to není nic neobvyklého.“

Je přirozené, pokud pilot chce prozkoumat všechny možnosti před tím, než se na další dva roky upíše svému současnému zaměstnavateli. Proč by to však popíral? Podle Hornera má možná obavy z toho, jak by jeho vlastní tým zareagoval na zprávy, že uvažoval nad jakýmsi útěkem z boje.

„Pro Lewise je to asi trochu trapné, s ohledem na jeho vlastní tým,“ zamyslel se Christian Horner. „Ale není to nic neobvyklého, pokud se vám lidé ozývají. Nebudu zacházet do detailů kde, kdo a proč, ale snad by si ani neplnili svou práci, kdyby se neozvali. Překvapilo by mě, kdyby o tom Lewise neinformovali, ale nikdy nevíte, jak manažeři pracují s různými sportovci.“

Mluvčí Red Bullu prozradil, že kontakt neměl navázat sám Lewis Hamilton, ale jeho otec Anthony, který byl jeho hlavním manažerem do roku 2010. Šéf Red Bullu potvrzuje tuto verzi. „Přímo s Lewisem jsem neměl žádný rozhovor. Neměli jsme žádná utajená jednání s Lewisem o tom, že by měl jezdit za Red Bull.“

Horner napsal mně, vzpomíná Hamilton

Zdá se, že Christian Horner a Lewis Hamilton se v této věci neshodnou. Pilot Mercedesu i v dalším rozhovoru popřel tvrzení, která se stávají hlavním tématem víkendu v Abú Dhabí.

“Ne, já jsem ho nekontaktoval. To Christian napsal mně,” tvrdí Lewis Hamilton. “Ptal jsem se na to všech v mém týmu a nikdo s nimi nekomunikoval. Ale oni se pokusili kontaktovat nás.”

Šéf Red Bullu prý sedminásobnému šampionovi napsal na jeho staré číslo, což si Hamilton všiml až o několik měsíců později. Jeho odpověď tak byla výrazně zpožděná, ale stále to byla reakce na prvotní zprávu Christiana Hornera.

Hamilton popsal události ze svého pohledu. “Vzal jsem svůj starý mobil se starým číslem, který jsem právě našel doma. Zapnul jsem ho a přišly mi stovky zpráv. Uvědomil jsem si, že jedna je od Christiana, abychom se na konci sezóny setkali a promluvili si. Odpověděl jsem mu ze svého nového mobilu, a to po nějakém víkendu. Zprávu jsem našel dost pozdě, ale bylo to začátkem roku, takže celé měsíce později.”

O čem mělo být záhadné setkání, po kterém toužil Christian Horner, a na které možná zapomněl? Hamilton prozradil, že 50letý šéf Red Bullu jeho předmět nijak nespecifikoval.

“Hodně lidí v různých rozhovorech vypustí do éteru mé jméno, protože vědí, že to bude mít efekt,” uvažuje nad Hornerovými pohnutkami. “Když se cítíte být trochu osamělí, když se vám nedostává dostatek pozornosti, je to perfektní věc, kterou můžete udělat. Prostě zmínit mé jméno.”

Lewis Hamilton ujistil, že o své zprávě Hornerovi informoval i Tota Wolffa, protože chtěl, aby jeho tým znal pravdu. “Protože lidé si začnou myslet různé věci a nikdy to není pozitivní.”

Ocitnout se v “nejdominantnějším autě všech dob”, jak nazval monopost RB19, by prý chtěl každý pilot Formule 1, prohlásil nakonec Hamilton. Jemu osobně se však více líbí představa, že po dvou problémových letech se s Mercedesem opět dokáže vrátit na vrchol. To by prý více prospělo jeho “odkazu”.

Christian Horner přesto poznamenal, že Hamiltona a Verstappena by nechtěl mít ve stejném týmu kvůli “interní dynamice”. Podle Hamiltona by jeho vztah k Verstappenovi nebyl problém. “Byl bych opravdu rád, kdybych mohl závodit proti Maxovi ve stejném autě. To by bylo úžasné. Nemyslím si však, že on chce, abych byl jeho kolega…”

Související zprávy

Diskuze