logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner žádá změny: Všichni odtud odcházíme trochu na šrot

F1 Grand Prix of Las Vegas – Race
© LAS VEGAS, NEVADA – NOVEMBER 18: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing talks with Red Bull Racing Team Principal Christian Horner in the Paddock after the F1 Grand Prix of Las Vegas at Las Vegas Strip Circuit on November 18, 2023 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Jared C. Tilton/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202311190365 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2023

Následující týden bude pro kolotoč Formule 1 dosti vyčerpávající. Po víkendu v Las Vegas se totiž přesune o celých dvanáct časových pásem do Abú Dhabí, kde ho čeká závěrečný podnik roku. Podle Christiana Hornera budou mít s takovou drastickou změnou všichni problémy. Žádá proto, aby na to F1 příští rok brala ohled.

Tuto sezónu F1 uzavírá vyčerpávající šprint až do konce, vzhledem k tomu, že během šesti týdnů se koná pět velkých cen. Poslední dvě navíc dělí dvanáct časových pásem. Příští rok to bude ještě horší; v úplném závěru roku nás čekají dva trojzávody po sobě. Ten poslední se skládá ze závodů v Las Vegas, Kataru a Abú Dhabí.

„Tohle byl velký podnik. Jako u všeho, i teď se bude muset vrhnout na menší debriefing toho, co bylo dobré a co je třeba ještě trochu vyladit,“ říká Christian Horner, šéf Red Bull Racing. „Je fenomenální, jaký byl o tento závod zájem. Nicméně, bylo to první podujatí, a tak si budeme muset vzít mnoho ponaučení.“

Kromě zjištění, že kanály je třeba přivařit nebo zabetonovat, se organizátor bude muset zamyslet i nad časovou organizací závodu. „Jednou z věcí, na které se chceme podívat, je harmonogram jízd. Pro celý tým je to brutální, stejně tak pro všechny muže a ženy v zákulisí. Myslím si, že všichni budou odcházet z Las Vegas trochu na šrot.“

„Musíme se podívat na to, jak to do budoucna zlepšit. Jedeme tu velmi pozdě v noci, takže možná bychom to měli přesunout na trochu dřívější večerní čas,“ zamýšlel se Horner. Velká cena Las Vegas začala v 22 hodin místního času, ale například kvalifikace byla naplánována na půlnoc.

Tyto šílené časy znamenaly, že fanouškovská základna v Evropě si musela přivstat. Paradoxní však je, že nejhorší podmínky na sledování závodu měli právě Američané, minimálně ti z východního pobřeží. Pro ně začínala kvalifikace ve tři ráno, přestože žijí ve stejné zemi.

„Nikdy úplně nespokojíte televizní diváky. Toto je americký závod, takže kdybychom jeli v osm večer, všem by to bylo trochu příjemnější,“ vzkázal Horner.

Související zprávy

Diskuze