logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner: Pérez nemusí skončit druhý. Na rok 2025 máme spoustu možností

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2023

Po zajištění obou titulů mistra světa se práce Christiana Hornera v komunikaci s veřejností omezila v podstatě jen na utišování spekulací ohledně Sergia Péreze. Otázek skutečně nebylo málo. Angličan však trpělivě setřásá všechny domněnky, včetně v současnosti nejrozšířenější, podle níž musí Mexičan skončit na celkovém druhém místě.

Buďme upřímní, vzhledem k formě Red Bullu v této sezóně mělo být povinností Sergia Péreze obsadit minimálně druhé místo v celkovém hodnocení. Ani čtyři velké ceny před koncem však není vůbec jisté, zda se to Mexičanovi nakonec podaří, ačkoliv diskvalifikace Lewise Hamiltona na americké GP je pro něj vítanou pomocí.

Red Bull v této sezóně překonal spoustu rekordů a přepisoval dějiny Formule 1 i vlastního týmu. Stáji z Milton Keynes se však nikdy nepodařilo obsadit v celkovém hodnocení jezdeckého šampionátu první i druhé místo. Nedokázali to v éře Vettela s Webberem a dosud to nedokázali ani s Verstappenem a Pérezem. Už loni měli všechny předpoklady, aby se to podařilo, ale Sergio Pérez nezvládl závěrečný souboj s Charlesem Leclercem.

Podle některých informací by mohla prohra v letošním souboji pro Checa znamenat konec, ale podle jeho šéfa Christiana Hornera mu v případě neúspěchu nic nehrozí. „Žádná taková povinnost neexistuje. Je pravda, že v šampionátu jsme nikdy neskončili na prvním a druhém místě. Několikrát jsme skončili na prvním a třetím místě se Sebastianem Vettem a Markem Webberem a podařilo se nám to i loni s Maxem a Checem.“

„Bylo by skvělé, pokud bychom s tímto autem a po takové sezóně dokázali obsadit první a druhé místo, ale Checo nemá povinnost skončit druhý, jinak přijde o místo v Red Bullu. O ničem takovém se nemluvilo,“ řekl Horner.

Ten se nikdy nenechá dvakrát přemluvat a vždy Péreze hájí. Na rozdíl od Helmutha Marka, který v posledních měsících vysílal pokaždé smíšené signály, je Horner při podpoře mexického jezdce pokaždé konzistentní. „Checa známe a když se podíváte na jeho výkony v první polovině roku, byl velmi blízko k Maxovi. V Saúdské Arábii si spolu změřili síly v nádherném souboji, v Baku vyhrál sprint i nedělní závod, takže víme, že je schopen podobných výkonů. Podle mě ho jen musíme dostat zpět do stavu mysli z této doby.“

Mezitím se bude v zákulisí spekulovat o jeho možném nástupci. I kdyby si Pérez udržel svoji sedačku na rok 2024, o čemž Horner nepochybuje, na sezónu 2025 je otevřené místo v potenciálně vítězném autě. Otázka je, zda si někdo troufne vyzvat Maxe v „jeho“ autě a v „jeho“ týmu.

„Určitě máme směrem k roku 2025 spoustu možností. Samozřejmě máme dost času, abychom to prozkoumali a vyhodnotili, ale je třeba vzít v úvahu spoustu faktorů. Při tak velkém zájmu o pozici jezdce Red Bull Racing na rok 2025 nám určitě nechybí možnosti,“ řekl Horner rozhodně.

Související zprávy

Diskuze